D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08. 11. 2022, На данашњи дан – 8. новембар

1900 - Рођен Михаило Вукдраговић (Окучани, Славонија, Аустроугарска, 8. 11. 1900 – Београд, 14. 3. 1986) српски композитор, диригент, музички педагог и критичар, професор и ректор Музичке академије у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Дела: симфонијска поема “Пут у победу”, кантате “Србија”, “Светли гробови”, “Везиља слободе”, соло песме, гудачки квартети, филмска и сценска музика.

1991 – Европска заједница (сада Европска унија) завела санкције против Југославије, којима је предвиђен прекид споразума о трговини и сарадњи, брисање са списка корисника општег система преференцијала и укидање финансијске помоћи у оквиру програма помоћи земљама источне Европе. Санкције су потом укинуте за четири југословенске републике и задржане само против Србије и Црне Горе, с образложењем да оне не сарађују на мирољубив начин у решавању југословенске кризе.

2006 – На свечаној седници у Дому Народне скупштине у Београду проглашен нови устав Србије. Државну химну “Боже правде” извео је Уметнички ансамбл Дома Војске Србије “Станислав Бинички”. У репрезентативном здању на Тргу Николе Пашића, где су до тада свечано проглашавани конститутивни акти негдашње Југославије, први пут је проглашен и устав Србије. Нови устав је претходно 30. септембра једногласно усвојила Народна скупштина, а потврђен је и на референдуму 28. и 29. октобра.

 
Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.