D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.12.2022, ŽDO u Rijeci: Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina na području Slunja

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je 22. novembra 2022, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1951, 1958) zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je na internetskim stranicama toga organa, ne navodeći ni inicijale ni imena optuženih.

Okrivljenike se tereti da su počinili navedeno krivično djelo od septembra 1991. godine do jula 1992. godine, u Slunju, tokom oružane agresije na Republiku Hrvatsku, odnosno tokom oružane akcije osvajanja područja tadašnje opštine Slunj, kao i nakon nje, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva.

Prvookrivljenika (1951) kao komandanta Vojnog poligona Slunj i komandanta 3. kordunaške brigade vojske SAO Krajine, i drugookrivljenika (1958) kao komandanta tzv. Mašvinskog odreda, a kasnije kao komandanta 3. bataljona 3. kordunaške brigade SAO Krajine, se tereti da su znali kako pripadnici njima podređenih jedinica neovlašteno hapse, zlostavljaju i ubijaju civilno stanovništvo pretežito hrvatske nacionalnosti, te da pljačkaju i pale njihovu imovinu, razaraju porodične kuće i druge gospodarske objekte, kao i da uništavaju katoličke crkve. Okrivljeni nisu, uprkos tom saznanju, poduzeli ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe i suzbiju, a počinioci kazne, čime su pristali na posljedice takvog ponašanja, uslijed čega je na tom prostoru u navedenom vremenu ubijena 61 osoba te ranjena jedna osoba, a razrušeno je pet katoličkih crkava te veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

Okrivljeni nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske.

Prema Veritasovim saznanjima okrivljeni se zovu: RADAKOVIĆ MIRKO (1951) i BOŠNjAK BRANKO (1958).

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.