D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.01.2023, ŽDO u Zagrebu: Doneseno rješenje o sprovođenju istrage protiv trojice okrivljenika zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 30.12.2023. godine donijelo je rješenje o sprovođenju istrage protiv dvojice državljana Republike Srbije (1956. i 1959) i jednog državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije (1951) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, ratnim zločinom iz članka 91. stavak 2. točka 25. Kaznenog zakona (silovanje), saopštilo je to tužilaštvo na svojoj internetskoj stranici.

Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljeni (1956) i drugookrivljeni (1951) tačno neutvrđenog dana tokom ljeta 1993. godine u mjestu blizu Sunje, na privremeno okupiranom području; tokom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske Krajine (RSK); na području Republike Hrvatske, naoružani i odjeveni u vojnu uniformu kao pripadnici paravojnih oružanih formacija tzv. RSK, došli u porodičnu kuću u kojoj je stanovala hrvatska državljanka (civil) te uz prijetnju oružjem nad njom izvršili nasilni spolni odnos.

Postoji osnovana sumnja da je trećeokrivljeni (1959) tačno neutvrđenog dana u proljeće 1995. godine, na privremeno okupiranom području u mjestu blizu Sunje; tokom međunarodnog oružanog sukoba Hrvatske vojske i srpskih paravojnih formacija tzv. Republike Srpske Krajine; na području Republike Hrvatske, kao pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. RSK, došao u porodičnu kuću u kojoj je stanovala hrvatska državljanka (civil) te uz prijetnju oružjem nad njom izvršio nasilni spolni odnos.

 

 

 Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.