D.I.C. Veritas

e-Veritas,11.12.2023, ŽS u Rijeci: glavni pretres protiv Mile Krivokuće zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Rijeci za danas je zakazano ročište u ponovljenom postupku protiv opt. Mile Krivokuće zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci iz 2017. tereti se da je u oktobru 1993, na području Karlovca, u selu Skakavac, kao pripadnik “paravojne jedinice TO Vojnić” i pripadnik tzv. milicije “SAO Krajine”, naoružan automatskom puškom, zajedno sa još dva nepoznata pripadnika “milicije” došao kod kućnog broja 14, gdje je, u namjeri ponižavanja, nasilnog vršenja spolnog čina i otimanja imovine, najprije prijeteći od jedne ženske osobe zatražio novac, pri čemu su sva trojica porazbacala stvari po kući, nakon čega je ušao u spavaću sobu u kojoj je na krevetu zajedno sa sedmogodišnjim sinom i trogodišnjom kćerkom spavala druga ženska osoba, te ne našavši novac, ovu napao držeći joj čvrsto ruke i prijeteći joj naredio da se skine, što je ova u strahu za svoju djecu i prestrašena njegovim postupanjem i prisutnošću još dvije nepoznate naoružane osobe, učinila, a potom je gurnuo na krevet, legao na nju i fizički je sputavajući silovao pred sedmogodišnjim sinom koji se probudio i plakao. Nakon toga je pronašao i otuđio 2.000,00 tadašnjih njemačkih maraka te s dvojicom nepoznatih naoružanih muškaraca napustio kuću.

Županijski sud u Rijeci presudom od 14. decembra 2018. proglasio ga je krivim i u odsustvu ga osudio na kaznu tatvora od 12 godina.

Vrhovni sud RH rješenjem od 19. decembra 2019. godine, po službenoj dužnosti (počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka) ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

Postupak protiv optuženog i u ponovljenom postupku vodi se u odsustvu optuženog.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.