D.I.C. Veritas

e-Veritas, 28.09.2022, Још једна кривична пријава за ратни злочин у Вуковару

Због сумње да је починио ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника у Вуковару, заједно с још најмање једним засад непознатим припадником српских паравојних јединица, а на штету три особе, Жупанијском државном одвјетништву у Осијеку поднесена је кривична пријава против 63-годишњака, пише Хина, а преносе многи медији у региону.

Министарство унутарњих послова (МУП) извијестило је у уторак да је Радна група Равнатељства полиције за истраживање ратних злочина довршила истраживање за ратни злочин на Дрвеној пијаци у Вуковару.

У саопштењу се, уз остало, наводи како је утврђено да је осумњичени у том дијелу Вуковара заробио рањеног цивила и одвео га у штаб ЈНА. Након тога се рањенику изгубио сваки траг. Такође је утврђено да је осумњичени 63-годишњак на “Овчари” судјеловао у злостављању двојице заробљеника доведених из вуковарске болнице. Један од њих је од задобијених повредаа умро, а његови посмртни остаци још нису пронађени.

Како је саопштено, током криминалистичке истраге утврђено је како је осумњичени 63-годишњак у новембру 1991. године, за вријеме војних операција у дијелу Вуковара званом „Дрвена пијаца”, као припадник српских паравојних јединица (под командом тада 28-годишњака), заједно са тада 25-годишњаком и још двојицом припадника српских паравојних јединица, у једној од разрушених кућа у Вуковару пронашао и заробио 48-годишњег рањеног цивила.

Сумња се да га је наоружан, заједно с осталима, одвео до друге куће у Вуковару гдје је био привремени штаб ЈНА и предао га непознатим припадницима ЈНА и паравојних јединица те га тако протузаконито лишио слободе и затворио. Након тога, 48-годишњаку се губи сваки траг и до данас није пронађен.

Такође, у новембру 1991. године, након слома одбране града Вуковара и довожења заробљеника из Медицинског центра Вуковар на подручје пољопривредног добра „Овчара“, у хангару, осумњичени 63-годишњак је, заједно с најмање још једним припадником српских паравојних јединица, грубо физички злостављао тада 18-годишњака, ударајући га рукама, ногама и палицама по глави и тијелу, услијед чега је задобио тјелесне повреде, трпио интензивну бол и патњу.

Сумња се да су исто направили и 31-годишњаку, који је од задобијених повреда и умро. Његови посмртни остаци никада нису пронађени те се и данас води као нестала особа. При томе су, истакнуто је, сви били свјесни да се ради о особама које су претходно доведене из болнице, односно Медицинског центра Вуковар.

Након довршеног криминалистичког истраживања против осумњиченог је Жупанијском државном одвјетништву у Осијеку поднесена кривична пријава, обавијестили су су из МУП-а.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.