D.I.C. Veritas

Глас Српске, Танјуг, 17. 11. 2023, Титула Тесла амбасадора додијељена тиму Теслиног научног центра Ворденклиф

ЛОНГ АЈЛЕНД- Цјелокупном тиму Теслиног научног центра Ворденклиф (TSCW) – једине преостале лабораторије Николе Тесле, синоћ је додијељена титула Тесла амбасадора, признање које је поводом осам деценија културе сјећања на великог свјетског научника установио министар спољних послова Ивица Дачић.

Награду им је уручила амбасадор Љиљана Никшић на гала вечери на Лонг Ајленду, којој је присуствовало око 300 угледних Американаца, међу којима су били инжењери, научници, љекари, челници локалног Сафолк округа и сенатори, а први пут су једној свечаности у организацији TSCW присуствовали и представници Србије – генерални конзул Владимир Божовић, који је данас ступио на дужност у Њујорку и амбасадор Никшић, национални координатор стратешке кампање обиљежавања осам деценија сећања на Николу Теслу.

Никшић је подсјетила на главне циљеве кампање – да Тесла добије међународни дан, да лабораторија буде стављена под заштиту Унеска као баштина од значаја за човјечанство и да буде уведена међународна Тесла награда као еквивалент Нобеловој.

Додала је да је циљ да се оснује и међународни Тесла комитет са члановима из најмање сто земаља.

Директор TSCW Марк Алеси, који је недавно први пут боравио у званичној посјети Београду, оцијенио је данашњи дан као веома важан јер учешћем Србије почиње интернационализација центра.

Подсјетио је да је циљ и ове гала вечери био да се настави прикупљање средстава како би лабораторија на Лонг Ајленду, коју је Тесла почео да гради 1901, а која је спасена од потпуног уништења и нестајања прије 10 година, постала Музеј и глобални научни центар.

Лабораторија је спасена захваљујући донацијама из цијелог свијета, у акцији коју је покренуо стрип цртач Метју Инман.

У тој акцији спасавања Теслине заоставштине учествовало је 33.000 људи из више од 100 земаља и за само 45 дана прикупљено је 1,3 милиона, подсјетио је предсједник борда директора TSCW Мајкл Русо.

Округ Сафолк је, према ријечима првог човјека округа Стива Белона, који се скоро укључио у трку за Конгрес, у очување лабораторије и непроцјењиве Теслине заоставштине издвојио 1,8 милиона долара.

Белонију је такође уручено признање Тесла амбасадор.

Алеси је Божовићу уручио признање за отпочињање институционалне сарадње TSCW и Србије, а Никшић за допринос који је кампања дала српско-америчкој сарадњи на остварењу циљева TSCW.

Специјалне награде лабораторије добили су Сем Чу за бављење чистом енергијим, професор Јакаф Шамаш који развија нове бежичне технологије и Чад Бутон који је заслужан за чипове који помажу људима са парализом.

Признање за дугогодишње извјештавање о TSCW добила је новинар Танјуга Александра Оташевић.

Никшић је титулу Тесла амбасадора додијелила Фондацији Елона Маска за изузетан допринос у спасавању Теслине лабораторије од 2013. до данас.

Титулу Тесла амбасадора до сада су, између осталих, добили Ер Србија, диригент Зубин Мехта, Новак Ђоковић и Марк Алеси.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.