D.I.C. Veritas

Глас Српске, 01.04.2019, “Крвави Ускрс” на Плитвицама

Београд – Јуче је навршено 28 година од упада хрватских специјалаца на подручје Националног парка “Плитвице”, када је погинуо српски територијалац Рајко Вукадиновић из Коренице, док је 17 Срба заробљено и крвнички мучено до размјене, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

Акција је услиједила због погибије “редарственика” Јосипа Јовића, који је проглашен “првом жртвом домовинског рата”, иако је тадашњи министар полиције Јосип Бољковац у својој књизи “Истина мора изаћи ван” записао да је обдукција показала да је погођен метком из такозване “пумпарице” – јуришне америчке аутоматске пушке увезене из Сингапура, какве је имала хрватска полиција.

Послије ове акције, хрватска полиција је на Плитвицама формирала полицијску станицу, која се одржала до краја августа 1991. године, када је због немогућности функционисања, због контроле ЈНА и расформирана.

Контролу над Националним парком “Плитвичка језера” преузеле су крајишке власти и задржале је све до августа 1995. године.

Акција хрватске војске 31. марта услиједила је с намјером увођења “уставно-правног поретка Хрватске на подручју Плитвица”. Она је спроведена након што су крајишки Срби крајем фебруара донијели Резолуцију о раздруживању од Хрватске, која је претходно донијела одлуку да на њеној територији не важе савезни закони.

У контексту таквог стања, Срби су 25. марта 1991. године организовали “митинг истине” на Плитвицама, на којем је захтијевано да Плитвичка језера остану у склопу Српске аутономне области Крајине, што је и реализовано, а на улазима у национални парк на јарболима биле су српске и југословенске заставе, које су 31. марта хрватски специјалци тријумфално покидали, уништавајући све што је српско.

Плитвички догађај се, према многим изворима, узима као почетак рата у Хрватској деведесетих година прошлог вијека.

Тога дана, православни вјерници су славили Цвијети, а католици Ускрс, због чега су медији овај догађај и назвали “крвави Ускрс”.

Симболика

“Крвави Ускрс” је симболичан зато што су погинула два млада човјека – са српске стране Рајко Вукадиновић, с хрватске Јосип Јовић. Вукадиновић се данас у Плитвицама нигдје не помиње, док је Јовићу недалеко од мјеста погибије подигнут неугледан споменик.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.