D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 03.08.2014., Svijeće za stradale iz Republike Srpske Krajine – foto: Veritas

Banjaluka – Prisluživanjem svijeća u porti hrama Hrista Spasitelja večeras je u Banjaluci počelo obilježavanje 19 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je u obraćanju da se progona Srba iz Republike Srpske Krajine treba sjećati zato što narod koji zaboravi svoju prošlost nema ni budućnost.

On je naglasio da se iz cijelog period rata i porata od 1991. do 1998. godine na spisku “Veritasa” nalazi više od 7.000 srpskih žrtava, među kojima je nerasvijetljena sudbina za njih 1.900.

“Upravo njima svih ovih godina na istom mjestu palimo svijeće, jer ako im već ne možemo posjetiti grobove, bilo zbog toga što ne znamo gdje su, bilo zbog toga što ne možemo ili ne smijemo do njih, možemo upravo ovako da im zapalimo svijeće i pomolimo se za pokoj njihovih duša”, rekao je Štrbac.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske general Milan Torbica rekao je da je zločinačka akcija “Oluja” planirana i vođena kao što je u Drugom svjetskom ratu planirano etničko čišćenje Srba.

“Iz toga moramo izvući pouku da se prisjećamo i da obilježavamo ove događaje i da na mlade prenosimo poruku da se tako nešto ne zaboravi”, rekao je Torbica i dodao da sjećanje nije dovoljno ako se ništa ne čini da se zločin ne ponovi.

On je naglasio da narod, poučen iskustvom Srba iz Republike Srpske Krajine, treba čuvati Republiku Srpsku.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić istakla je da se treba sjetiti stradanja i progona Srba iz Republike Srpske Krajine, ali i raditi na tome da pravda stigne one koji su to počinili, a koji sada slobodno šetaju.

“Ovo treba da bude sjećanje na sva srpska stradanja, jer srpske nesreće sežu od Kosova pa na dalje, a toliko ih je bilo da najmanje jedan dan treba posvetiti tom sjećanju”, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da, ako se zaborave stradanja, onda se ne može isključiti ni mogućnost da se tako nešto ne ponovi.

Nakon prisluživanja svijeća i obraćanja zvaničnika ispred hrama Hrista Spasitelja pripremljen je prigodan kulturni program.

Obilježavanje progona Srba iz Republike Srpske Krajine biće nastavljeno sutra služenjem parastosa za poginule vojnike i civile u hramu Hrista Spasitelja, te polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Devetnaest godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, operacijom “Maestral”, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.