D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 03.08.2015., Sarajevo ne želi da prizna srpske žrtve

Banjaluka – Zabrana skupa u Sarajevu povodom obilježavanja 20 godina od stradanja Srba u akciji “Oluja”, pokazuje da su u BiH priznate samo bošnjačke žrtve i da su patnje srpskog naroda manje vrijedne od patnji drugih naroda.

Poručili su to pradstavnici vlasti i nevladinog sektora BiH, Srbije i Hrvatske povodom odluke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo da zabrani skup ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu, koji je za danas bilo najavilo Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) uz obrazloženje da je neblagovremeno i neuredno prijavljen.

U UDIK-u, međutim, poručuju da je skup regularno bio prijavljen i da je cilj bio odavanje pošte nastradalima u “Oluji”, te podsjećanje javnosti na zločine hrvatske vojske prema srpskom civilnom stanovništvu koje Hrvatska slavi.

- Ovo je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo. Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović iskazala je solidarnost prema žrtvama u Srebrenici, a institucije u Sarajevu sada iskazuju podršku hrvatskoj politici – dodaje se u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin osudio je odluku vlasti u Sarajevu i dodao da Srbi imaju pravo da žale za 250.000 sunarodnika koji su za četiri dana ubijani i trajno protjerani iz Hrvatske, ističući da tako veliki broj ljudi u tako kratkom vremenu nije bio protjeran ni u Drugom svjetskom ratu.

- To je nešto što je beleg sramote za vlasti u Sarajevu, kao i za svaku vlast koja nije u stanju da spusti glavu pred tuđom patnjom – rekao je Vulin. Ukazao je na to da bi upravo Sarajevo, koje od cijelog svijeta traži saosjećanje, trebalo da osjeća patnju drugih i upitao zašto su patnje srpskog naroda manje vrijedne.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da zabrana skupa pokazuje da su u BiH priznate samo bošnjačke žrtve i dodao da se 20 godina i više od Dejtona pokazuje da su samo Srbi “poželjne žrtve”.

Sutra se navršavaju dvije decenije od početka hrvatske akcije “Oluja”, a predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da je žalosno što je hrvatska politika i dalje slavi “Oluju”, iako je ova akcija bila etničko čišćenje vlastitih državljana srpske nacionalnosti.

Izrazio je žaljenje što Hrvatska, kao članica EU, istrajava u neprihvatanju principa civilizovanih zemalja i odbija da uvaži argumente Međunarodnog suda pravde, koji kaže da je “Oluja” zločin i da njenu godišnjicu ne bi trebalo slaviti.

- Podržavamo stav da 5. avgust bude dan žalosti, jer je to zaista, najtužniji datum koji je vezan za Srbe poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Budimir.

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac takođe smatra da  je dobra odluka vlada Srpske i Srbije da 5. avgust bude Dan žalosti i dan sjećanja na stradanje i progon Srba, uz ocjenu da Hrvatska mora da se suoči sa prošlošću.

U spomen na ubijene tokom i nakon akcije “Oluja” u selu Pješčanica juče održan komemorativni skup, a predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da većina Hrvata nije imala priliku čuti za posljedice koje je iza sebe ostavila “Oluja”.

- Da je otišlo 250.000 ptica, neko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti. Ali u našoj javnosti nema prostora za takvo pitanje, kao ni moralnog osjećaja i potrebe da se to pitanje postavi – kazao je Pupovac.

Predsjednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj Zoran Kojić kaže da ne mogu da se pomire sa činjenicom da Hrvatska može da organizacije svečanosti i manifestacije povodom “Oluje” i da javnosti moraju da budu predočene da postoje srpske žrtve jer su one potpuno minorizovane.

 

Program “Veritasa”

4. avgust – Banjaluka

Okrugli sto “Krajiški Srbi poslije ‘20 olujnih godina”

5. avgust – Banjaluka

Služenje parastosa u hramu Hrista Spasitelja

6. avgust – Novi Grad

Služenje parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla

7. avgust – Bosanski Petrovac

Služenje parastosa i polaganje vijenaca kod Spomen-krsta u mjestu Bravsko/Janjila kod Bosanskog Petrovca

Vedrana Kulaga

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.