D.I.C. Veritas

Глас Српске, 05.02.2021, Филм “Дара из Јасеновца” од данас у америчким биоскопима: На снагу истине треба да будемо поносни

БАЊАЛУКА – Дуго најављивани и ишчекивани филм, који говори о страдањима и страхотама у логору Јасеновац, остварење у режији Предрага Гаге Антонијевића, од данас почиње с емитовањем у САД.

Протеклих десетак дана, након бројних осврта, негативних и позитивних коментара, ова прича настала по сценарију Наташе Дракулић, угледаће свјетлост дана у биоскопима, а бура различитих коментара на рачун филма и даље траје.

Осврћући се на текст Џеја Вајсберга, који је прије неколико дана објављен на сајту магазина “Варајети”, а у сусрет премијери, Антонијевић објашњава да је у питању политички текст,  у којем су издвојене многе лажи, као што је и та да је у питању антихрватски, те антикатолички филм.

- Ми смо то очекивали. Ја ово не бих назвао критиком, 40 година сам у овом послу и ово још нисам видео. Није се у критици радило о филму, него о стављању политичке етикете на филм, и на наш напор да испричамо истину о страдању Срба, Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац током Другог светског рата – казао је режисер у разговору за “Око”.

Антонијевић је казао да су лавине коментара вјероватно оставиле лош утисак и на чланове Академије, која одлучује о номинацијама за “Оскара”, те да је то можда нешто што треба прихватити – филм као колатералну штету,  а то је жртва коју вриједи поднијети.

- “Дара из Јасеновца” присутна је више него икад, појам Јасеновац познатији је него икад, и те чињенице се не могу спорити. Сад испаде да једино ми немамо право да оплачемо наше жртве – иако на то свако има право – и то само због те несретне пропаганде и третмана нас у ратовима деведесетих. Ми смо претворени у лоше момке и тај стереотип неће лако да се промени. Тешко ће се од њега одустати – наводи Антонијевић.

Он каже да је, ако занемаримо све негативне коментаре, најважније што постоји и она друга, позитивна страна свега, а у томе лежи баланс.

- Поносни смо на филм, јер је јак, снажан и тачан. Чак ни тај није оспоравао чињенице, јер смо водили рачуна да буде све тачно баш због оваквих ситуација – казао је Антонијевић.

Говорећи о поменутом Вајсберговом тексту, стручњак за Холокауст Мајкл Беренбаум, који је радио као стручни савјетник у филму “Дара из Јасеновца”, одбацио је поменуте тврдње, усагласивши се с Антонијевићем и наглашавајући да и филмови који говоре о нацистичким злочинима нису против Нијемаца, него против нациста и зла које је учињено.

Беренбаум се осврнуо и на тему холокауста у филмовима, која је деценијама уназад инспирација филмаџијама, наглашавајући да је актуелност у томе што је то приказ односа добра и зла.

У таквим ситуацијама људи се дневно суочавају неколико пута са злом, наглашава Беренбаум, објашњавајући зашто и даље филмски аутори посежу за таквим причама.

- Смрт једне особе, нарочито дјетета је трагедија и сви могу да се идентификују са дјететом, сви разумију рањивост дјетета и испричати причу кроз искуство девојчице је важно. Историја је показала како подијелити Србе и Хрвате. Можда ће филм, његова прича, моћи да их учини мање раздвојенима, можда чак и мало ближима – навео је он раније.

Такође, додао је и да је ово филм који приказује како добри људи раде грозне ствари и зли људи раде часне ствари.

У сусрет биоскопском емитовању филма у САД-у, своје виђење исказала је и министарка културе и информисања Маја Гојковић. Она је јуче изјавила да је у питању значајно и изузетно умјетничко дјело, које кроз очи дјетета приказује све страхоте које су се десиле у Јасеновцу.

- Напади из нашег окружења и плаћени памфлети о филму говоре управо о томе колико је било значајно да се сними филм о логору Јасеновац. Важно да се говори о овој теми, јер нове генерације не знају готово ништа о страдањима српског народа у току Другог светског рата, о страхотама логора у Јасеновцу и о историјској чињеници да је једино у оквиру логора у Јасеновцу, у свету, постојао логор за децу – казале је она, говорећи за “Прву ТВ”.

Филм је био кандидат за номинацију за награду “Златни глобус”, али на крају ипак није номинован.

- Не говори се о уметничкој критици, да ли је режија добра, већ о теми као пропаганди српског народа – сматра она, наглашавајући да није у реду да се помиње пропаганда, јер о томе није било ријечи ни у другим филмовима о Другог свјетског рата.

Као најважнију чињеницу Гојковићева издваја то што ће прича бити испричана, те да ће и серија и филм “Дара из Јасеновца” бити емитовани на националној фреквенцији.

- Иако неки кажу да је оваквих филмова било, оваквих филмова није било у историји кинематографије Србије. Важно је да се о овој теми говори – закључила је она.

У филму глуме Биљана Чекић, Наташа Нинковић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Вук Костић, Алиса Радаковић, Златан Видовић, Жељко Еркић, Николина Фригановић и други.

Филм ће након премијере у САД-у бити емитован и на Радио-телевизији Србије, а 22. априла и у биоскопима.

Миланка Митрић, агенције

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.