D.I.C. Veritas

Глас Српске, 09. 08.2019, Неефикасна истрага у Сарајеву одвела случај до Стразбура

Бањалука, Београд – Европском суду за људска права у Стразбуру биће достављено на десетине поднесака породица жртава и рањених у нападу хрватске авијације на избјегличке колоне током акције “Олуја”, потврдио је “Гласу Српске” директор Документационо-информативног центра “Веритас” Саво Штрбац.

Центар је прије извјесног времена са адвокатским канцеларијама покренуо питање процесуирања одговорних за злочине над Србима на Петровачкој цести, у Сводни код Новог Града, цести Глина-Двор и Сувој Међи, а неколико тужби, у којима породице страдалих и они који су рањени током акције траже накнаду штете, већ је отпремљено Европском суду.

Да је суд у Стразбуру једина нада породицама жртава, Штрбац је нагласио и у сриједу на обиљежавању 24 године од бомбардовања избјегличке колоне која се повлачила из Републике Српске Крајине на Петровачкој цести.

- “Веритас” ће у овом процесу користити могућност коју предвиђа Европска конвенција за људска права, а то је да се у случају неефикасне истраге у земљи гдје су почињени злочини може директно обратити тужбом суду за људска права у Стразбуру. Поражавајућа чињеница да су прошле 24 године, а да још нико није процесуиран за ове злочине, иако се истрага годинама води у Тужилаштву БиХ – казао је  Штрбац “Гласу Српске”.

Он је нагласио да су прије неколико година код њих долазили истражиоци из Тужилаштва БиХ, узимали податке, али да до данас ништа нема, осим да сваке године пред годишњицу “Олује” кажу да је истрага још у току.

Јасно је, додаје, да Хрватска не жели да ода ко су пилоти “МиГ-ова”.

- И без тога се може ићи на командну одговорност, а јасно је и да пилоти нису могли да школовање заврше током рата из чега произилази да су то пилоти ЈНА којих није било више од десет. Ништа више није спорно, ни одакле су авиони полетјели. Све је истражено и све се зна. Само нема оптужнице.

Годинама су нас у Сарајеву убјеђивали да само што до тога није дошло, а онда смо сазнали да се чека одговор из Загреба да им потврде ко је пилотирао авионом који су гранатирали избјегличке колоне на приједорској и Петровачкој цести. Нису им одговорили, а по свим приликама и неће. Могли су у Сарајеву да подигну оптужницу. Ако не знају имена пилота “МиГ-ова”, могли су по командној одговорности – рекао је Штрбац.

Све породице погинулих и рањених прихватиле сарадњу да би, како каже, у Стразбуру потражили правду.

- Њихов задатак је да докажу сродство са погинулима, рањени да доставе медицинску документацију. Неке ствари су већ отишле према суду, неке су у припреми јер радимо на овоме годину и по дана. Све знамо, али потребни су званични одговори из правосудних органа из БиХ и Хрватске шта су све предузели, али послије оволико година и са свим што је познато, сматрамо да је истрага неефикасна пред домаћим судовима и то нам пружа опцију да породице докажу уз стручну помоћ – закључио је Штрбац.

На петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства “МиГ 21” је 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону Срба. Тада је погинуло десет цивила, међу којима и четворо дјеце и 21-годишњакиња а око 50 људи је рањено.

 

Трагање

Саво Штрбац рекао је раније да се и даље тражи неколико стотина жртава акције “Олуја”. Према подацима “Веритаса”, страдало је 1.861 лице, али тај списак још није коначан. Он је навео да је акција “Олуја” карактеристична и по томе што је страдало више од 65 одсто цивилних жртава, док је у просјеку у протеклом рату то било 30 одсто.

 

Ведрана Кулага

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.