D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 13.04.2017., Gotovina prijavljen za zločine u Livnu

Trebinje – Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv ratnog komandanta Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generala Ante Gotovine zbog ratnih zločina nad Srbima u Livnu.

Gotovina je prijavljen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

Portparol Policijske uprave u Trebinju Jovana Cvijetić, navodeći inicijale osumnjičenog, kaže da je on u svojstvu komandanta HVO-a kršio međunarodno humanitarno pravo.

- To se prvenstveno odnosi na kršenje odredbi Ženevske konvencije za vrijeme rata u BiH, odnosno tokom 1992. godine na području opštine Livno. Prikupljen je obiman materijal o tome – kaže Cvijetićeva.

Gotovina je bio načelnik Livanjske brigade od maja do septembra 1992. godine kad su počinjeni zločini nad civilima srpske i bošnjačke nacionalnosti. Srpski civili u Livnu posebno su mučeni u julu i avgustu 1992. godine.

Jedna od prvih odluka Gotovine u maju 1992. godine bila je da za komandanta čete Vojne policije HVO u Livnu postavi Zdenka Andabaka. Protiv Andabaka, njegovog zamjenika Muamira Jašarevića i pripadnika kriminalističke službe Vojne policije HVO-a Seada Velagića u toku je sudski proces u Sudu BiH. Tužilaštvo ih tereti za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila koji su 1992. godine bili zatočeni u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”. U optužnici je navedeno da je HVO u proljeće i ljeto 1992. godine vodio široki i sistematski napad protiv srpskih stanovnika na širem području Livna.

Član Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trebinje Srećko Baričanin kaže da treba pohvaliti rad policije koja je prikupila dokaze i podnijela izvještaj protiv Gotovine.

- Nije tajna šta je rađeno na području Livna pod komandom Gotovine. Tu je 1992. godine ubijeno 16, a zatvoreno i mučeno oko 300 srpskih civila. Nema sumnje u komandnu odgovornost Gotovine za te zločine – kaže Baričanin.

Predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da Gotovina ne može i ne smije da prođe nekažnjen, iako je oslobođen krivice u Haškom tribunalu.

- On je direktno ili indirektno odgovoran po komandnoj odgovornosti i zbog učešća u organizovanju bombardovanja Trebinja i zaleđa tog grada. Na njegovo oslobađanje u Haškom tribunalu ne treba gledati kao na gotovu stvar. Radi se o novom predmetu i novim dokazima – kaže Mitrović.

Iako su lani postojale naznake da će Tužilaštvo BiH pokrenuti istragu protiv Gotovine zbog zločina počinjenih na području Livna, u Tužilaštvu su rekli da nemaju otvorenu istragu protiv njega i da on nema ni status osumnjičenog. U Tužilaštvu BiH juče nismo uspjeli dobiti izjavu u vezi sa novom prijavom protiv Gotovine.
Haški tribunal

Ante Gotovina je krajem 2012. godine oslobođen u Haškom tribunalu optužbi za zločine u akciji Hrvatske vojske “Oluja”. Žalbeno vijeće je ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora.

U toj akciji poginulo je i nestalo gotovo 2.000 Srba, a protjerano najmanje 250.000 stanovnika tadašnje Republike Srpske Krajine.

Krivična djela za koja je osumnjičen Gotovina

- ratni zločin protiv civilnog stanovništva
- ratni zločin protiv čovječnosti

Goran Maunaga

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.