D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 23.09.2021, Hrvatska neće procesuirati generale zbog zločina u “Bljesku”, odbiće zamolnicu BiH

ZAGREB -Vlada Hrvatske donijela je zaključak da bude odbijena zamolnica Tužilaštva BiH radi sprovođenja istrage o krivici hrvatskih komandanata za ratne zločine tokom vojne operacije „Bljesak“ 1995. godine, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je u otvorenom dijelu sjednice vlade rekao da su se s tim u vezi sastali jutros sa generalima, koji su na spisku Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zatražilo je u avgustu ove godine od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumnjičene za ratne zločine.

Generali su osumnjičeni za izdavanje naređenja tokom operacije „Bljesak“ za neselektivno granatiranje i artiljerijsku paljbu protiv civilnih ciljeva i na nebranjene gradove Gradišku i Kozarsku Dubicu sa teritorija pod kontrolom Hrvatske vojske.

Prema podacima „Veritasa“, tokom „Bljeska“ ubijeno je 283 Srba.

Andrej Plenković naglasio je da nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno posljedičnu vezu ratnih komandanata koji su odlučivali o oslobađanju Zapadne Slavonije i bilo kakvih zločina počinjenih nad civilima.

- Ministarstvo pravosuđa temeljno je proučilo svu pristiglu dokumentaciju, a na temelju te analize Vlada  je odlučila da donese zaključak prema kojem će obavijestiti Ministarstvo pravosuđa da odbijamo zamolnicu iz BiH za pružanjem međunarodne pravne pomoći u ovom slučaju. To smo odlučili i jer smatramo da je jedino to u nacionalnom interesu Hrvatske – izjavio je Plenković, nakon što je u Vladi održan sastanak s generalima.

Bivši načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, general Pavao Miljavac, nakon sastanka u Banskim dvorima je izjavio da je jednoglasno zaključeno da je ovakva odluka donesena u interesu Republike Hrvatske.

- Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice – mogu odgovorno reći da nikada nije bilo komende – ni pisanih, ni usmenih, koje na bilo koji način dovode u pitanje granatiranje civilnih ciljeva. Uvijek se dogodi nešto gdje postoje kolateralne žrtve, ali namjere nije bilo, niti se time možemo voditi – dapače, uvijek smo pokušavali spasiti civile – tvrdi on.

Zamolnicom koja je upućena hrvatskim pravosudnim institucijama, Tužilaštvo BiH tražilo je od te države da pokrene krivični postupak protiv više komandanata Hrvatske vojske, a na osnovu dva izvještaja o izvršenju krivičnog djela, koji su 2006. i 2007. godine dostavljeni Tužilaštvu BiH iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Tužilaštvo BiH, međutim, kako je „Glas Srpske“ ranije pisao, prilikom slanja zamolnice Državnom odvjetništvu Hrvatske, kojom traži da preuzme krivično gonjenje visokih oficira Hrvatske vojske osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima 1995. godine na teritoriji Kozarske Dubice i u zločinačkoj akciji “Bljesak”, pozvalo se na Sporazum o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima iz 1996. godine koji se ne odnosi na Republiku Srpsku.

Pomenuti sporazum potpisan u februaru 1996. između tadašnje Vlade BiH i Vlade Hrvatske i da u njemu decidno stoji da se odnosi samo na teritoriju Federacije BiH.

Pored toga što se pozvala na sporni sporazum, glavni tužilac BiH Gordana Tadić zamolnicu je uputila i mimo propisane procedure, jer o tome nije obavijestila MUP Republike Srpske na osnovu čijih izvještaja su formirani predmeti i otvorena istraga o tim zločinima.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović izjavila je ranije da je tadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka u novembru 2006. godine podnio izvještaj protiv visokih oficira Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine na teritoriji Srpske, konkretno na prostoru Kozarske Dubice.

- Tim izvještajem obuhvaćeni su visoki oficiri Hrvatske vojske Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko, te trojica danas pokojnih generala Petar Stipetić, Imre Agotić i Ivan Basarac. Kasnije je zbog zločina u akciji Bljesak podnesen izvještaj protiv Renata Romića, Željka Verkaza, Rudolfa Loknera i Vlade Gavrića – rekla je Miljanovićeva.

Darko Momić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.