D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 26.05.2013., Хашки трибунал: Селективна правда није допринијела помирењу

Београд – Хашки трибунал примјењује селективну правду, што доказују његове пресуде, и далеко је од тога да је допринио помирењу међу народима на простору бивше Југославије, оцијенио је у изјави директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац поводом 20 година рада тог ад хок трибунала, а пренијеле су агенције.

Штрбац је рекао да је податке и свој став о раду Хашког трибунала изнио на тематској дебати у Генералној скупштини УН 10. априла, а да је закључак његовог експертског излагања био да УН више не дозволе да се понови оваква срамота као што је Међународни суд за бившу Југославију који нема везе са правом.

Он је навео да је имао пуно право да изведе такав закључак, јер је још 1994. године прихватио сарадњу са Хашким трибуналом “као, ваљда, једини међу Србима”.

- Очекивао сам много, очекивао сам да ће то бити прави суд и да неће зависити од политике и политичких ставова, размишљања у свијету.Нажалост, они други Срби били су више у праву него ја кад су говорили да је тај суд антисрпски и да ће радити по политичким налозима, а не по правној логици и чињеницама – навео је Штбац.

Он је истакао да Трибунал својим одлукама није допринио никаквом помирењу, већ да су, напротив, међу завађеним народима сада још гори односи него што су били. “Далеко је то од некаквог помирења”, додао је Штрбац.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.