D.I.C. Veritas

HrvatskaRijec.rs, 28.01.2023, Koraci k rješavanju otvorenih pitanja

Ministri vanjskih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman dogovorili su danas u Subotici korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu koji ima za cilj rješavanje otvorenih pitanja koja opeterećuju odnose dviju država. Kako je istaknuto na konferenciji za medije, okvir za daljnje aktivnosti na ovom planu jest nedavni razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

U narednih mjesec dana bit će održan sastanak suradnika iz dvaju ministarstava koji će napraviti inventar pitanja o kojima treba razgovarati, a očekuje se imenovanje koordinatora za suradnju iz obje države, ranga zamjenika ministra. Hrvatska već ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju.

Ministar Dačić je izjavio da »bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo tražiti načine i mehanizme za suradnju«. Osim pitanja iz prošlosti, kao važna naveo i pitanja koja se tiču budućnosti, a to su: razvoj ekonomskih odnosa, pomoć u europskim integracijama, prekogranični projekti, autoputevi i druga infrastruktura, zdravstvo, razmjena mladih.

Dačić je još jednom pozdravio suradnju koju imaju predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

»Mislimo da je vrlo dobro što Srbi u Hrvatskoj sudjeluju u hrvatskoj Vladi i isto tako je veoma pozitivno što Hrvati sudjeluju u Vladi Srbije«, dodao je on.

U kontekstu najavljenih bilateralnih sastanaka, Dačić je zaključio: »Želja nam je vidjeti što možemo konkretno i operativno uraditi u razvoju našeg bilateralnog odnosa i da vidimo što bi od toga bilo najbolje prije svega za naše građane i naše države«.

Ministar Grlić Radman kazao je kako je bitno da se otvoreno razgovara o otvorenim pitanjima i da se smanje razlike u stajalištima dviju država.

»Postoje otvorena pitanja koja opterećuju naše odnose, mi ne želimo da ta pitanja opterećuju niti Hrvate, kao manjinsku zajednicu u Srbiji, niti Srbe, kao manjinsku zajednicu u Hrvatskoj. U interesu građana jednih i drugih moramo raditi, surađivati, jer politika je izuzetno odgovorna disciplina a naši građani očekuju unaprjeđenje naših odnosa, dobrosusjedske odnose, jer je to manifestacija političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju«, kazao je Grlić Radman.

Najavljeni su i razgovori ministrice za europske integracije Srbije Tanje Miščević s ministrom Grlićem Radmanom o iskustvima Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji.

Istaknivši da je Hrvatskoj u interesu pomoći i podržati Srbiju na europskom putu, Grlić Radman poručio je da se prije toga moraju riješiti neke stvari iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, poput vladavine prava, pitanja nestalih i hrvatskih zatočenika u logorima u Srbiji početkom devedesetih, procesuiranje ratnih zločina.

Hrvatska traga za 1816 nestalih osoba, a Grlić Radman je u tom kontekstu, kao dobru vijest, najavio kako predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović već u ponedjeljak dolazi na sastanak u Zagreb, u ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kako je zaključeno, gostovanje državnih dužnosnika na večerašnjoj manifestaciji Veliko prelo daljnji je poticaj unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.