D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 28.10.2023, Branimir Glavaš ponovo osuđen za zločine u Osijeku: Predstava za međunarodnu javnost

ZAGREB – Odluka Županijskog suda u Zagrebu da ponovo proglasi krivim Branimira Glavaša i osudi ga nepravosnažno na sedam godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina predstavlja dobro izrežiranu predstavu za međunarodnu javnost.

Smatra ovo direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac komentarišući presudu koju je ovaj sud donio u petak protiv Glavaša, ali i troje saoptuženih za ubistva i mučenje osječkih Srba tokom posljednjeg rata, a u predmetima koji su vođeni pod nazivom “Garaža” i “Selotejp”. Glavaš je, kako prenose hrvatski mediji, osuđen nepravosnažno na sedam godina zatvora i moraće odmah ponovo u zatvor. Krivim su proglašeni i Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić i Zdravko Dragić.

Prema riječima Štrpca, njegov prvi utisak jeste da je sud na ovaj način, izričući kaznu od sedam godina, samo pokrio vrijeme koje je Glavaš već proveo u zatvoru.

- Saopšteno je kako on mora odmah u zatvor, ali vjerujem da je to čisto formalno, te da će vrlo skoro biti doneseno rješenje da je on već izdržao svoju kaznu. Da se pitalo samo sudija, oni bi vjerovatno sve njih oslobodili odgovornosti, jer je Glavaš, nažalost, u dobrom dijelu hrvatske javnosti i dalje nacionalni heroj. Smatram da su ovaj kompromis napravili zbog međunarodne zajednice, jer je ovaj slučaj postao poznat u čitavom svijetu, nakon što je prvobitnu presudu poništio Ustavni sud 2015. godine – kaže Štrbac za “Glas Srpske”.

Navodi i kako je čudno to što je sud našao određene olakšavajuće okolnosti kod donošenja presuda za Kontića, Getoš Magdić i Dragića, osuđujući ih samo na tri, odnosno četiri godine zatvora iako je minimalna kazna pet godina.

- Volio bih da mi neko kaže kakve je to olakšavajuće okolnosti mogao da pronađe sud. Oni koji znaju šta se krije iza pojmova “selotejp” i “garaža” znaju da je trebalo da budu izrečene maksimalne kazne. “Selotejp” podrazumijeva da su Glavaševe jedinice ubica hapsile Srbe po Osijeku i okolini. Nakon što bi ih pretukli, vozili bi ih do obala Drave, lijepili selotejp na usta i oko ruku, ubijali i bacali u hladnu vodu rijeke Drave. Jedan čovjek je pukim slučajem sve to preživio i o tome svjedočio. Radilo se Đorđu Ratkoviću – kaže Štrbac.

Kada je u pitanju predmet “Garaža”, to se, kako kaže, odnosi na mučenje Čedomira Vučkovića koga su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka. Prema svjedočenjima, kada je on popio tu kiselinu, u toj agoniji dobio je nadljudsku snagu, razbijajući vrata garaže u kojoj je bio zatvoren, nakon čega su ga Glavaševi ubili iz vatrenog oružja.

- Ukoliko se obistine moje sumnje da je on već odležao svoju kaznu, vjerujem da će on pokušati da politički kapitalizuje ovo svoje “stradanje”, pogotovo tokom naredne godine kada su izbori za Hrvatski sabor. Neće nikome ostati dužan, a pogotovo jer i on smatra da se radi o hrvatskoj predstavi za međunarodnu i domaću javnost – navodi Štrbac.

 

Hronologija

Županijski sud u Zagrebu nakon ponovljenog suđenja ponovo je u petak Glavaša proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku. Radi se o nepravosnažnoj presudi u ponovljenom suđenju Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. Nekadašnji komandant hrvatskih vojnih snaga u Osijeku na prvom suđenju održanom 2009. osuđen je na višegodišnju zatvorsku kaznu, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je već odslužio veći dio osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

 

 

 Veljko Zeljković

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.