D.I.C. Veritas

Глас Српске, Б92, 20.04.2020, На дан сјећања на жртве Холокауста телевизијска премијера филма о Диани Будисављевић

На дан сјећања на жртве Холокауста телевизијска премијера филма о Диани Будисављевић

Награђивани играно-документарни филм потресна је прича о несвакидашњем херојском чину Загрепчанке аустријског поријекла која је за вријеме усташког режима у Хрватској спасла више од 10.000 српске дјеце из концентрационих логора.

Након премијере на 66. Пулском филмском фестивалу, на којем је награђен 2019. године, “Дневник Диане Будисављевић” имао је велики успијех на фестивалима и у биоскопима широм региона, укључујући 15. Слободну зону у Београду, на којој је имао троструку српску премијерну пројекцију, у присуству неких од главних протагониста – некадашње дјеце, а сада времешних свједока трагичних догађаја.

Подвиг Диане Будисављевић био је деценијама потискиван, а забиљежен је у дневнику који је након њене смрти 1978. године пронашла њена унука Силвија Забо. Диана Будисављевић је водила детаљну картотеку дечјих судбина, коју јој је комунистичка власт након рата неповратно одузела 1945. године, када су и њено германско и грађанско поријекло постали непожељни.

Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расвјетљена је херојска улога жене увјерене да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених.

У насловној улози у филму је Алма Прица, а остале улоге повјерене су Игору Самобору, Мирјани Карановић, Тихомиру Станићу… Екипа овог остварења тренутно ради на новом пројекту “Од филма до музеја” о виртуелном музеју који ће тематизовати велику причу о Диани Будисављевић и њеној хуманитарној акцији, а доњеће досад необјављене материјале прикупљане и стваране током вишегодишњег истраживања и рада на филму. Завршетак пројекта планиран је за јесен.

Филм “Дневник Диане Будисављевић” Дане Будисављевић имаће телевизијску премијеру 22. априла на Првом програму РТС (21.00) и на ХРТ (20.05) – на дан када се обележава сјећање на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.