D.I.C. Veritas

Glas Srpske, RTRS, 27.10.2018, PU Prijedor podnijela izvještaj za zločine u splitskoj Lori

Policijska uprava Prijedor, Tužilaštvu BiH, podnijela je izvještaj protiv dvanaest lica za krivična djela počinjena u splitskom logoru Lora, od maja 1995. do avgusta 1997. godine.

Osumnjičeni se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika.

Za zločine u Lori, kako nezvanično saznajemo terete se Mate Laušić general – pukovnik Hrvatske vojske i Miroslav Buzov, komandant ovog logora.

Protiv deset lica, pripadnika HOS-a podnesen je izvještaj za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Među njima su kako saznajemo upravnik logora Lora Tomislav Dujić i još devet čuvara,

“Osumnjičena lica se terete da su u vremenskom periodu od prve polovine maja 1995. godine do avgusta 1997. godine, na području grada Split, Republika Hrvatska, počinila krivična djela nad 26 ratnih zarobljenika.

26 zarobljenika za vrijeme boravka u Lori bili su izloženi kontinuiranom i sistemskom iživljavanju nečovječnom i surovom premlaćivanju, te nanošenju fizičkih povreda i psihičke boli.

Veći dio ratnih zarobljenika nezakonito je držan do avgusta 1997. godine.

Oštećena lica zarobljena su za vrijeme akcije Bljesak i pada opštine Grahovo. Nezvanično, među njima su i lica iz Novog Grada, Kozarske Dubice i Teslića.

“Lora je kao logor, a Hrvati su ga nazivali kao konačište za ratne zarobljenike što je više upućivalo na motel, nego na jedan logor koji je bio i najduži po trajanju i najgori po metodama mučenja koje su tamo primjenjivane”, istakao je Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono informacionog centra Veritas.

O zloglasnoj Lori svjedočili su mnogi zarobljenici. Iako ne svi, u istim pravnim postupcima, njihove priče o mučenju su gotovo identične.

“Svakih pola sata oni su dolazili, pa dođu sa ratišta, popili, pa onda ne gledaju gdje te tuku. Skidali su nas gole”, priča Milorad Oro, bivši zarobljenik logora Lora.

Novi izvještaj za počinjen ratni zločin daje nadu da će odgovorni izaći pred lice pravde, poručuju iz centra Veritas. Sada je kažu, potez na Tužilaštvu BiH.

“Nadam se da će Tužilaštvo BiH prikupiti sve potrebne materijalne i personalne dokaze, koji postoje na području BiH i da će sve to proslijediti nadležnim pravosudnim organima u Hrvatskoj, te da će to zaista uroditi jednom kvalitetnom optužnicom”, naveo je Štrbac.

Ovo je za Tužilaštvo BiH izvodljivo smatraju u Veritasu, pozivajući se na sporazume o saradnji na progonu ratnih zločina između BiH i Hrvatske, te Hrvatske i Srbije.

U Tužilaštvu BiH danas bez komentara.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.