D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 03.08.2020, Комесаријат за избјеглице Србије: Протјераним Србима и даље не признају имовинска права

БЕОГРАД – Комесаријат за избјеглице и миграције Србије саопштио је да је прошло пуних 25 година од једног од најтужнијих догађаја у модерној историји када је током хрватске злочиначке акције “Олуја” из крајева у Хрватској, у којима су вијековима живјели, протјерано више од 250.000 припадника српског народа којима ни послије толико година не признају њихова имовинска и друга права.

Из Комесаријата истичу да је ово дан за сјећање и тугу, за парастосе и паљење свијећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, од којих се за 770 ни дан данас не зна шта се са њима десило и гдје им је гроб.

У саопштењу се подсјећа да су ратови 90-тих година прошлог вијека на простору некадашње Југославије довели до великог таласа избјеглица из крајева бивше СФРЈ у Србију.

Уточиште и нови живот потражило је близу 618.000 Срба из Хрватске и БиХ, а након бомбардовања 1999. и више од 200.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Комесаријат истиче да се Србима протјераним из Хрватске ни послије толико година не признају њихова имовинска и друга права, а онај мали број њих који се вратио, живи у атмосфери националне нетрпељивости.

“Упркос томе што Срби у Хрватској данас имају и своје представнике у Влади и Сабору, остала су нерешена бројна питања: није обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима, Хрватска није спровела Уставни закон о правима националних мањина којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама, нису исплаћене пензије”, наводи се у саопштењу.

Комесаријат наводи да је Србија најприје прихватила више од 60.000 људи у 700 колективних центара, који су данас сви осим једног затворени, да би током година стамбено збринула 22.330 породица и економски оснажила додатних 21.000 породица, из буџета Србије и обезбијеђених донаторских средстава.

Кроз Регионални стамбени програм, до сада је кров над главом обезбјеђено за више од 5.000 избјегличких породица, завршене су зграде у 33 локалне самоуправе, а градилишта су отворена у још 20 општина и градова.

Комесаријат истиче да Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има висок приоритет, као и остале активности које воде рјешавању избегличких проблема.

Помен жртвама “Олује” биће одржан 5. августа у 11.00 часова у Цркви светог Марка у Београду као и у многим мјестима широм Србије, саопштио је Комесаријат.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.