D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 04.08.2019, Помен страдалима у Олуји у Цркви Светог Марка

Србима страдалим током акције Олуја данас је служен парастос у Цркви Светог Марка, а то је уједно била и прилика да се још једном скрене пажња на чињеницу да прогнани Срби и данас 24 године касније, своја основна, људска и имовинска права у Хрватској остварују тешко или никако, преноси Танјуг.

Председник Координације удружења избеглих и расељених у Србији Милан Жунић подсетио је за Танјуг да се прогнаним Србима системски онемогућава повратак у Хрватску, обнова уништене имовине, право на пензију…

„Не тражимо много ни од Хрватске ни од Србије, од Хрватске тражимо да нам не отима оно што је наше – имовину, пензије и стечена права, Тражимо и право на повратак, на нашу имовину, слободан живот … и накнаду за уништену, опљачкану и отету имовину”, рекао је Жунић.

Прогнани Срби и од Србије, додаје, траже једну „ситницу” – да стане иза легитимних захтева својих грађана и држављана и да се систематски бори за права Срба која су угрожена у Хрватској.

Председник Удружења Завичај Ненад Абрамовић каже да ниједно право Крајишника није остварено у потпуности, да надлежни у Хрватској чак оно мало права које закон прописује тумаче како им одговора.

„Крајишници су попут Феникса, и без обзира на тешкоће настављају даље”, рекао је Абрамовић који је позвао све сународнике да поводом државног обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције „Олуја”, коме ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, дођу вечерас у Крушедол.

Циљ окупљања је да се сетимо свих жртава, јер ако и једног човека заборавимо убили смо га два пута, рекао је Абрамовић и додао да је циљ и да се из свега извуку поуке како се такав злочин никада не би поновио.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.