D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 03.08.2021, У суботу у манастиру Острог помен за страдале у “Олуји”

ПОДГОРИЦА – У Горњем манастиру Острог у суботу, 7. августа, биће служен помен за страдале у злочиначкој акцији “Олуја”, најављено је из Српског националног савјета Црне Горе.

Помен поводом 26 година од ове злочиначке акције организује Српски национални савјет Црне Горе уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија, саопштено је из Савјета.

- Навршава се 26 година од најсвирепијих злочина и највећег етничког чишћења српског народа које се догодило од 4. до 7. августа 1995. године, када су НАТО пакт и хрватске снаге убиле више хиљада недужних жена, дјеце и стараца, и протјерале више од 250.000 српског становништа са подручја Баније, Лике, Кордуна и Сјеверне Далмације, односно из Републике Српске Крајине,- подсјетили су из Српског националног савјета.

Почетак окупљања, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера, биће у 9.00 часова испред Горњег манастира Острог.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под “заштитом” мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба. У злочиначкој акцији “Олуја” је, према евиденцији “Веритаса”, 1.877 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након напада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.