D.I.C. Veritas

Глас Српске, РТРС, СРНА, 04.07.2020, Штрбац: Премашена Tуђманова тежња о мање од три одсто Срба

Директор Документационо информационог центра “Веритас” Саво Штрбац оцијенио је да Срби током предизборне кампање у Хрватској овај пут директно нису били тема, али је, по свему судећи, већ премашена тежња покојног хрватског предсједника Фрање Туђмана да Срба буде мање од три одсто.

За морбидне и до сада незапамћене плакате и графите у Хрватској, који су уперени према Србима, Штрбац је рекао да нису постављени због избора, заказаних за сутра, већ због пописа становништва 2021. године.

- У Хрватској постоји феномен да на једног повратника Србина из Србије одлази још увијек четири до пет Срба. То је такозвани тихи егзодус – изјавио је Штрбац за Спутњик.

Он је подсјетио на хрватски Закон о брисању Срба са пребивалишта, те оцијенио да све то наводи на закључак да ће бити остварена, па и премашена Туђманова тежња с почетка деведесетих коју је зацртао.

- А то је да ће српско питање бити ријешено за сва времена кад Срба буде мање од три процента у укупној популацији и мислим да су они то већ домашили – додао је Штрбац.

Штрбац сматра да ће за побједу на изборима у Хрватској бити пресудно ко ће успјети да окупи вјернике и ратне ветеране, јер се на посљедњем попису више од 90 одсто становника Хрватске изјаснило као Хрвати, а чак је било постотак или два више католика.

- Познато је да је црква код Хрвата увијек била на првом мјесту – они слушају попове проповиједи и након тога се опредјељују коме ће дати глас – напоменуо је Штрбац.

Према његовим ријечима, главне странке, које воде битку за већину у Сабору, ХДЗ и СДП, у кампањи уопште нису директно спомињале Србе, посебно не Србију, али се све вријеме водила борба између усташа и партизана у коју су се умијешале још веће усташе окупљене око Мирослава Шкоре.

Штрбац сматра да ће СДП добити сигурна 52 мандата, док ХДЗ заостаје само за једним, али да обје странке, односно коалиције имају мање повјерење гласача него на претходним изборима, док је Милорад Пуповац сигурни представник Срба.

Он је подсјетио а се ових дана обиљежава седам година од приступања Хрватске ЕУ када су обећали да ће затворити однос према Србима и правосуђу, а заправо до сада ништа нису промијенили.

Да су Хрвати предсједавали још пет година ЕУ, додао је, све то вријеме Србија не би отворила ниједно поглавље.

- Они често приговарају да је угроженија национална мањина у Хрвата у Србији него обрнуто, а ја сам правио поређења – њих је овдје 0,8 одсто, а нас је 1991. било 12,2 одсто, већ 2011. године Срба у Хрватској је било 4,3 одсто, а наредни попис је на прољеће 2021. године – рекао је Штрбац.

Грађани Хрватске сутра бирају нови сазив парламента.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.