D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 06.07.2017, Са Моста спаса спуштени вијенци у Уну

Нови Град – Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац и замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач данас су са “моста спаса” спустили вијенце у ријеку Уну, преко којег је у августу 1995. године прешло више од 100.000 Срба из Лике, са Кордуна и Баније, протјераних у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Штрбац је рекао да све избјеглице нису успјеле да пређу, већ их је више од стотину живот изгубило на путу од Глине према Двору у непрегледној колони, коју су тукле Војска Хрватске и Армије тзв. РБиХ.

“У рату деведесетих година у Хрватској, према подацима ‘Веритаса', било је 7.299 српских жртава од којих је у ‘Олуји’ живот изгубило 1.859. Током рата у Хрватској нестало је 1.804 Срба, од тога 795 у ‘Олуји'”, рекао је Штрбац.

Он је истакао да су то веома велике жртве, те навео податак да је из Хрватске у рату и послије рата протјерано 400.000 Срба.

“У Хрватској је, према попису из 1991. године, живјело 582.000 Срба и 106.000 Југословена /који су углавном били Срби/, а према задњем попису из 2011. године било је 186.000 Срба или 4,36 одсто”, истакао је Штрбац.

Он је навео да је тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман рекао да ће питање Срба као реметилачког фактора бити ријешено када их буде мање од три одсто у укупној популацији.

“Како сада ствари стоје на дјелу је ‘тихи егзоду', јер на једног повратника из Србије њих пет из Хрватске одлази у правцу Србије. Ако се томе још дода старосна структура Срба који су се вратили, наше процјене су да ће на сљедећем попису у Хрватској 2021. године бити премашен Туђманов план и да ће Срба бити мање од три одсто”, рекао је Штрбац.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да је “Олуја” била један од најтежих периода за српски народ у новијој историји, а да је Нови Град свједок дешавања у августу 1995. године, када су општина и грађани помогли избјеглицама колико су тада могли.

Према његовим ријечима, акција “Олуја” трајно је промијенила живот српског народа и то се никад не смије заборавити, јер је почињен злочин који је 22 године без казне.

“Овдје смо данас да најстрожије осудимо војно-полицијску акцију жОлујаж која се у Хрватској и јуче и данас слави”, навео је Лукач.

Претходно је јутрос у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен парастос, а потом су у насељу Туњица положени вијенци код спомен-обиљежја цивилним жртвама.

У овом мјесту је Хрватска војска у септембру 1995. године прешла не територију Републике Српске и за два дана офанзиве убила 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а. Тада је рањено 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

У Храму Светог Саве у мјесту Сводна у току је парастос, а потом ће бити положени вијенци код спомен-крста који је 2012. године подигао Документациони-информациони центар “Веритас” за шест цивила страдалих у избјегличкој колони коју је гађала хрватска авијација.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.