D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 15.01.2017., Štrbac: Zelenbaba bio na spisku procesuiranih u Hrvatskoj

Beograd – Nekadašnji načelnik SUP-a Knin Milenko Zelenbaba, protiv kojeg je tužilaštvo u Splitu podiglo optužnicu zbog ratnog zločina u Kninskom polju, nalazio se na spisku procesuiranih u Hrvatskoj, kao i na Interpolovoj potjernici, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

“Tako da podizanje ove optužnice nije nikakvo iznenađenje”, kaže Štrbac, dodavši da je Zelenbaba optužen po komandnoj odgovornosti i da je u jednom predmetu iz 1992. godine već osuđen u odustvu, dok je za drugi predmet 1994. godine otvorena istraga protiv njega.

On smatra da je Zelenbaba očigledno bio “ispušten” sa optužnice iz 2016. godine, na kojoj je bilo osam srpskih oficira i komandanata JNA i Republike Srpske Krajine /RSK/, među kojima i Borislav Đukić, pa su ga sada naknadno ubacili.

Štrbac je dodao da je Zelenbaba jedan od svjedoka odbrane u slučaju “kapetana Dragana”, jer je bio načelnik policije u Kninu u periodu za koji Hrvati terete kapetana Dragana da je maltretirao zarobljenike na Kninskoj tvrđavi.

“Kapetan Dragan nije imao veze sa tim zarobljenicima, pošto su oni bili pod kontrolom SUP-a Knin”, dodao je Štrbac.

On je ocijenio da Hrvati u posljednje vrijeme podižu mnogo optužnica po komandnoj odgovornosti, a samo prošle godine je za ratne zločine optuženo najmanje 95 ljudi, pripadnika JNA i RSK.

Govoreći o daljoj proceduri, pošto se Zelenbaba nalazi u Srbiji, u Vojvodini, Štrbac je rekao da će Hrvatska poslati optužnicu Zelenbabi diplomatskim putem, nakon čega će on biti pozvan u srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da mu uruče optužnicu, uz potpis.

Zelenbaba na tu optužnicu ima pravo prigovora optužnom vijeću u Hrvatskoj, koje odlučuje o prigovoru, a kada optužnica postane pravosnažna, zakazuje se pripremno ročište, na kojem, optuženi ne mora biti prisutan.

Ako se optuženi ne pojavi na glavnom pretresu, onda sud u Hrvatskoj može odlučiti da mu sudi u odsustvu ili da predmet ustupi da mu se sudi u Srbiji. “Ako Zelenbaba ima državljanstvo Srbije, ne može biti izručen Hrvatsko mimo njegove volje”, napominje Štrbac.

Hrvatsska tereti Zelenbabu za protjerivanja Hrvata iz zaseoka Marići i Velići i da ništa nije preduzeto da počinilac ubistva Joška Ćaćića bude otkriven i sankcionisan.

Hrvatski mediji navode da Zelenbaba danas živi u Vojvodini, a da je u Šibeniku 1993. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.