D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 16.02.2022, Веритас – Тридесет година од монструозног убиства четворочлане породице Олујић

БЕОГРАД – Сутра се навршава 30 година од када су припадници извиђачко-диверзантске сатније ХОС-а којом је командовао Томислав Мади у Церни код Жупање ликвидирали четворочлану породицу Олујић, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

Убијени су супружници Радомир (38) и Аница (37) и њихова малољетна дјеца Милена (16) и Марко (13). У кућу Олујића су према наредби Мадија упали Марио Јурић, Зоран Поштић, Давор Лазић и непозната особа са надимком Босанац и из ватреног оружја испалили више хитаца у чланове породице Олујић.

Десет метака погодило је Радомира, шест Аницу, а по 11 малољетну Милену и дијете Марка. Одмах послије хладнокрвне ликвидације Олујића, убице Поштић и Лазић су у њиховој кући пронашли и узели ловачку пушку, патроне, 1.500 њемачких марака, беретку, ланчић боје злата са привјеском дјетелине са четири листа и пар златних наушница са три плава каменчића, а потом покушали да минирају кућу, али због нестручног руковања до експлозије није дошло. Убице су се са украденим стварима вратиле до Комлетинаца, гдје су ствари и новац из Олујићеве куће предали Мадију, навео је “Веритас”.

Тек 29. децембра 2006. године Жупанијско тужилаштво у Вуковару подигло је оптужницу против припадника ХОС-а због кривичног дјела ратни злочин над цивилним становништвом, према којој их је Жупанијски суд у Вуковару 15. фебруара 2008. неправоснажно осудио на укупно 57 година затвора, и то Мадија на 20, Јурића на 12, Поштића на осам, Лазића на седам и Мију Старчевића, који их је одвезао на мјесто злочина, на 10 година затвора. Врховни суд Хрватске је 25. марта 2009. године потврдио казну Јурићу и Лазићу, док је Мадију на 15, Поштићу на седам, а Старчевићу на осам година.

Из “Веритаса” указују да убиство породице Олујић из Церне спада у најмонструозније ликвидације једне породице у рату деведесетих година прошплог вијека због њихове етничке припадности. У саопштењу се подсјећа да је у Петрињи у новембру 1991. године ликвидирана четворочлана породица Козбашић, трочлана породица Зец убијена је у Загребу у децембру 1991, четворочлана породице Ченгић у Ервенику код Книна у јануару 1992., а четворочлане породице Радосављевић у Дарувару у фебруару 1992. године.

Сви супружници, осим породице Радосављевић, били су мјешовитог хрватско-српског састава. Убице породице Олујић су припадници ХОС-а, који је крајем јуна 1991. године основала Хрватска странка права (ХСП), а у јануару 1992. потпуно интегрисан у Хрватску војску. Званичне ознаке ХОС-а су исте оне које су биле и за вријеме Павелићеве Независне Државе Хрватске, а које и данас некадашњи припадници ХОС-а дрско и несметано свакодневно истичу широм Хрватске, истакли су из “Веритаса”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.