D.I.C. Veritas

Глас Српске, СРНА, 21.06.2020, Злочин на Миљевачком платоу некажњен 28 година

БЕОГРАД – Навршило се 28 година од злочина Хрватске војске над 40 Срба, припадника територијалне одбране на Миљевачком платоу код Дрниша, који се догодио у присуству Унпрофора, али за то још казне нема.

Информационо-документациони центар “Веритас” су подсјетили да је 21. јуна 1992. године Хрватска војска напала положаје српске територијалне одбране на Миљевачком платоу и преузела контролу над седам села.

Уочи напада је хрватска страна затражила од српске да се суздржи од евентуалних провокација због Међународног фестивала дјетета, који је тај дан требало да почне у Шибенику, да би исто то јутро безобзирно напала српске положаје.

У нападу је убијено 40 српских територијалаца, од којих су већину хрватски војници масакрирали након предаје. Преживјеле српске заробљенике су, под пријетњом смрћу, натјерали да их баце у крашку јаму намијењену за гломазно смеће.

Починиоци су злочин на Миљевачком платоу забиљежили на видео-траци, која се непосредно послије догађаја, као својеврсни хорор филм, изнајмљивала по видео клубовима широм Европе.

Хрватска радио-станица Сплит у маниру крајњег цинизма вишекратно је емитовала имена погинулих српских бораца уз звуке српске националне химне са разним погрдама.

Од 17. јула до 1. септембра исте године, хрватска страна је српској преко Унпрофора предала 21 тијело.

Предате су и кости извађене уз помоћ спелеолога из јаме, спаковане у 20 врећа и измијешане са костима животињског поријекла, што је у великој мјери отежавало идентификацију.

Од дијелова костију и дијелова тијела састављено је 40 лешева, од чега је 28 идентификовано и сахрањено у породичне гробнице, а 12 неидентификованих покопано је у заједничку гробницу на новом гробљу у Книну, гдје се и данас налазе.

Послије пада Републике Српске Крајине /РСК/ ни међународна заједница ни Хрватска нису показале интерес да ти посмртни остаци буду ексхумирани и идентификовабу савременом ДНК методом.

Преживјели заробљеници, њих 17 су, након тортура у затворима “Кулине” у Шибенику, “Лора” у Сплиту и “Керестинeц” у Загребу, размијењени у Неметину 14. августа 1992. године.

Након дугогодишњег вођења кривичног поступка, Жупанијски суд у Сплиту је у септембру 2014. осудио припаднике Хрватске војске Анту Бабца на три године и осам мјесеци и Мишу Јаковљевића на три године затвора због убиства ратног заробљеника Мирослава Суботића, припадника Територијалне одбране РСК из книнског села Ервеник.

За злочин на Миљевачком платоу, без обзира на постојање обиља валидних доказа, који су достављени свим релевантним домаћим и међународним организацијама и институцијама које се баве заштитом људских права и ратним злочинима, нико није процесуиран пред Хашким трибуналом, саопштили су из “Веритаса”.

Парастос Србима убијеним на Миљевачком платоу биће служен данас у 11.00 часова у Цркви Светог Марка у Београду.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.