D.I.C. Veritas

Glas Srpske, SRNA, 30. 01. 2023, Predstavnici komisija za nestale u Zagrebu o otvorenim pitanjima

BEOGRAD – Predstavnici komisija za nestale Srbije i Hrvatske razgovarali su danas u Zagrebu o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane, analizirali odnose tijela nadležnih za traženje nestalih lica i dogovorili predstojeće aktivnosti.

Obje strane naglasile su potrebu otvorenog dijaloga u skladu sa humanitarnom dimenzijom pitanja nestalih lica i složile se o potrebi daljeg inteziviranja bilateralne saradnje u skladu sa zajedničkim ciljem – osiguranja prava na istinu članovima porodica nestalih lica, saopšteno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Sastanku, održanom u hrvatskom ministarstvu za boračka pitanja, prisustvovali su predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade Hrvatske Ivona Palrinijeri i članovi Povjerenstva.

Dogovoreno je da se sljedeći tematski sastanak održi u martu, a u međuvremenu biće nastavljen rad na prikupljanju saznanja o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane.

U službenim evidencijama Komisije još se kao nestala vode 1.562 lica nestala u vezi sa oružanim sukobima u Hrvatskoj.

U skladu sa značajem koje pitanje nestalih lica ima za porodice koje su ostale iza nestalih lica, ali i na društvo u cjelini, Komisija za nestala lica u saradnji sa nadležnim organima Srbije nastavlja da holističkim pristupom preduzima sve napore kako bi se rasvijetlila sudbina preostalih slučajeva nestalih lica.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.