D.I.C. Veritas

Глас Српске, Срна, 31.05.2021, Навршиле се 22 године од убиства избјеглица и стараца у Сурдулици

БЕОГРАД – Данас су се навршиле 22 године од НАТО бомбардованја Сурдулице гдје је убијено 15 Срба избјеглих из Републике Српске Крајине (РСК) смјештених у павилјоне Специјалне болнице за плућне болести и четири корисника Старачког дома у том граду, а више десетина лица је повријеђено, саопштио је Документационо-информациони центар “Веритас”.

У саопштенју је наведено да за изгублјене животе избјеглица из Лике и Кордуна и стараца из Србије нико никада није одговарао, а да су они постали колатерална штета у “хуманитарној мисији” апсурдног и циничног назива “Милосрдни анђео”.

У ноћи између 30. и 31. маја 1999. године убијени су Босилјка Малобабић (53) и нјена дјеца Милена (20), Раде (19) и Миленко (16), Мила Слијепчевић (90), Душан Манојловић (72), Милица Манојловић (77), сви избјегли из Сјеничка код Карловца.

НАТО авијација убила је и Славка Поповића (60), Ђорђа Павковића (45) и Даницу Малешевић (61) из Крнјака, Напијала Драгића (70) из Војнића, Богданку Јанјанин (74) из Вргин Моста, Петра Будисавлјевића (60) из Врховине, Раду Жигића (52) из Кореница и Миланка Вучковића (65) из Дуге Ресе.

У оближнјем старачком дому убијени су Стана Рашић /66/ из Вранја, Босна Милановић (68) и Стамен Рангелов (61) из Сурдулице, те Десанка Величковић (67) из Владичиног Хана.

Дијелови тијела убијених Срба из РСК извлачени су неколико дана из рушевина и скупљани са околних стабала, те је вршена реконструкција ради идентификације.

Међутим, дејства бомбардовања су била толико разорна да је комплетно уништен анатомски састав, како чврстих тако и меких ткива, за неколико тијела због чега су, упркос упорности и жељи патолога, остали неидентификовани Милица Манојловић и браћа Раде и Миленко Малобабић.

Посмртни остаци избјеглица сахрањени су на Масуричком гробљу у Сурдулици, далеко од њиховог завичаја у Лици и на Кордуну, који су напустили у августу 1995. године током акције хрватске војске “Олуја”, гдје их УН није заштитио иако се радило о заштићеном подручју.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.