D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 05.12.2019, Slučaj generala JNA iz splitskog zatvora

Split, Beograd – Penzionisani general JNA Borislav Đukić (71), koga je sud u Splitu progasio krivim za ratni zločin nad civilima, mogao bi da ostane u splitskom zatvoru.

Kako piše “Politika”, njemu pritvor po sili zakona ističe 8. decembra u ponoć. Međutim, kako navodi taj list, splitski Županijski sud zakazao je za danas hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o određivanju pritvora Đukiću u drugom postupku.

U tpm postupku Đukić je sa još sedmoricom okrivljen po komandnoj odgovornosti za ratni zločin na području Šibensko-kninske županije.

Đukićev branilac Željko Ostoja kaže za “Politiku” da bi, da se postupak vodi po zakonu, njegov branjenik trebalo da bude pušten po isteku pritvora, ali da nove okolnosti nagoviještavaju da bi moglo biti drugačije.

Vrhovni sud Hrvatske zakazao je za 6. decembar sjednicu na kojoj će razmatrati prvostepenu osudjujuću presudu. S obzirom da je presuda donijeta bez ikakvog dokaza o krivici optuženog, koji tada nije bio ni blizu brane Peruća, i bez saslušanja ključnih svjedoka, koje je predložila odbrana, za očekivati je da Vrhovni sud ukine ovu presudu, navodi Ostoja.

Kako u nedjelju 8. decembra ističe maksimalan rok trajanja istražnog pritvora u kome može da bude Đukić, izručen iz Crne Gore Hrvatskoj prije tri godine i devet mjeseci, ukoliko Vrhovni sud ne donese osudjujuću presudu, on bi morao da bude pušten.

Pošto postoji velika mogućnost da najviša sudska instanca u Hrvatskoj donese zakonitu odluku i ukine pritvor, Županijski sud u Splitu je u drugom postupku zakazao sjednicu za danas, 5. decembar, iako je to suprotno zakonu, navodi list.

Ukoliko splitski sud danas donese odluku da se Đukiću odredi istražni zatvor, on neće moći da izađe na slobodu, pošto Vrhovni sud 6. decembra odluku suda u Splitu može da tumači kao nove okolnosti, čime bi Đukiću bio produžen istražni zatvor. Sve navedene okolnosti predstavljaju zloupotrebu suda, smatra Ostoja.

Dodaje da je očito da se ne biraju sredstva da se Đukić po svaku cijenu zadrži iza rešetaka.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.