D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Tanjug, 15.09.2021, Okončana raspodjela nepokretnosti bivše SFRJ: Srbiji ambasada u Kopenhagenu, dio u Delhiju i stan u Trstu

BEOGRAD – Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ na posljednjem sastanku u Sarajevu, Srbiji su dodijeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i dio ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu, dok će sa BiH i Sjevernom Makedonijom dijeliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspojdela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Latinskoj Americi i Karibima, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova nakon sastanka.

Inače, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovodenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije), održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Sjeverne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodjele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodjeli 10 nepokretnosti bivše Jugoslavije.

Tako su Srbiji, ovom raspodjelom, dodijeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa BiH i Sjevernom Makedonijom), dio ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.

Takođe, otpisane su dvije nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podjelom zemljišta u okviru fizičke podjele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podjela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umjetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti.

U MSP-u dodaju da je sastanak u Sarajevu protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i donijete značajne odluke.

Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sljedeće godine u Zagrebu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.