D.I.C. Veritas

Glas Srpske, 31.08.2017, Vlada daje novac za identifikaciju 650 nestalih Srba

Banjaluka – Vlada Republike Srpske obezbijediće novac za identifikaciju 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u tri spomen-kosturnice u RS, a sve institucije i organi u skladu sa svojim nadležnostima ubrzaće rješavanje pitanja nestalih lica.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović kaže da će u budžetu Srpske biti obezbijeđena sredstva za tu namjenu.

- To apsolutno treba da finansiramo, ali je problem to što postoji veliko nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH u svim njegovim segmentima, uključujući i ovaj dio koji se odnosi na identifikaciju – rekla je Cvijanovićeva koja će sa predstavnicima Boračke organizacije RS i drugih organizacija razgovarati o ovoj temi.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović povodom obilježavanja 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, apelovao je da to finansiranje otpočne hitno.

On je podržao i napore Republičke organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS, Boračke i drugih organizacija da obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih podsjete na obavezu institucija da rasvijetle sudbine ljudi koji se više od 20 godina vode kao nestali.

- Nedopustivo je da Institut za nestala lica BiH postoji tolike godine, da potroši milione maraka, a nije bio u stanju da uradi svoj osnovni zadatak,  da uspostavi centralnu evidenciju nestalih u proteklom ratu – naveo je Čubrilović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je  potrebna reforma Instituta za nestala lica BiH i da je proces potrage za nestalim Srbima u potpunom zastoju.

Međunarodni dan nestalih obilježen je širom Srpske i Srbije. Rukovodstvo BORS-a i Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca simbolično su u pet do 12 položili vijence na spomen-kosturnice u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, u kojima su tijela neidentifikovanih Srba.

Izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević, koji je položio vijence kod manastira Ozren u Petrovu za 129 Srba i čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni, ukazao je na opstrukcije međunarodnih organizacija i institucija BiH.

- Mi smo ispričali priče koje se već znaju, napisali sve što se moglo napisati, dokumentovali sve što se moglo dokumentovati, ali kome? Pravda je nedostižna, selektivna su tužilaštva i sudovi, ali moramo nastaviti pričati sve dok ne proradi svijest – rekao je Dragičević.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, rekao je da je krajnje vrijeme da se rasvijetli sudbina svih nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac pozvao je porodice nestalih da podnesu zahtjev za traženje organizaciji Crvenog krsta jer je to, kaže, preduslov za ulazak na međunarodno priznati spisak nestalih, na kojem je trenutno mnogo manji broj od onog koji ima “Veritas”.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će oni kojima je zaista stalo do mira i pomirenja učiniti sve da sudbina svih stradalnika ratnih sukoba na ovim prostorima bude rasvijetljena.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović rekao je da se od posljednjeg rata još kao nestalo vodi 10.416 ljudi, a da Srbija traži više od 4.000. Srpska još potražuje 1.670 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u RS nalazi 650 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Nezadovoljstvo

Nedeljko Čubrilović kaže da nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba u BiH i identifikacijom srpskih žrtava rata koje izražavaju nevladine organizacije treba shvatiti veoma ozbiljno i učiniti sve da se proces ubrza.

- Institucije to duguju ljudima koji više od 20 godina niti znaju sudbinu svojih najmilijih niti mogu da ih dostojno sahrane – rekao je Čubrilović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.