D.I.C. Veritas

Glas Srpske, Srna, 12.05.2016., Veritas: Za Merčepa bi malo bila i maksimalna kazna

Beograd – Direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je Srni da bi za sva zlodjela koja je počinio Tomislav Merčep malo bila i maksimalna kazna, ali da je pozitivno to što je uopšte osuđen.

Komentarišući presudu kojom je ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep danas u Zagrebu osuđen na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, Štrbac je naglasio da ovom otpužnicom nije obuhvaćen cijeli Merčepov ratni put.

“Bilo ga je i po Lici, na Baniji i Kordunu. Kuda god je Merčep prošao, ostajali su krvavi tragovi, ali sud je obratio pažnju na samo jedan segment i maksimalno ublažio kaznu”, rekao je Štrbac.

On je istakao da optužnica nije obuhvatila ni zločine u Vukovaru iz 1991. godine, gdje su tokom Merčepove strahovlade nestali mnogi Srbi za kojima se još traga.

“U Vukovaru je činio strašne zločine, zbog čega su ga i sami Hrvati, oni malo mudriji i objektivniji, kidnapovali u avgustu 1991. godine, strpali u gepek i odvezli u Zagreb, da Tuđmanu pravi probleme, a ne njima. Marin Bili Vidić, koji ga je zamijenio, pisao je o tome opširno. Milion puta je to pismo citirano, gdje je navedeno kako Merčep u Vukovaru ubija, pali i pljačka”, podsjetio je Štrbac.

Direktor “Veritasa” ukazuje da pred hrvatskim sudovima posljednjih godinu do dvije dana postoji trend da budu oslobođeni svi hrvatski pripadnici vojske i policije koji su optuženi za zločine nad Srbima.

“Pozitivan je utisak da je Merčep uopšte osuđen i zbog toga što je u međuvremenu u Hrvatskoj došla na vlast profašistička struktura kojoj pripada i on. Koliko se sjećam, Kolinda Grabar Kitarović postavila ga je na svojoj inauguraciji na počasno mjesto”, naglasio je Štrbac.

On kaže da nije ni očekivao da bi kazna mogla biti viša jer su kazne koje hrvatski sud izriče za one koji su činili zločine nad Srbima najčešće ispod svakog minimuma, nekada čak u trajanju od jednu godinu.

“Hrvatski sudovi pripadnicima svoje vojske i policije za zločine nad Srbima pronalaze žosobito olakotnež okolnosti kao što su učešće u ždomovinskomž ratu i borbu protiv žmrskog okupatoraž, te broj odlikovanja i nagrada, a nema onog ko nije nagrađivan i odlikovan, posebno ovakvi ‘junaci’ kao što je Merčep”, rekao je Štrbac.

On ne vjeruje da će Merčep služiti kaznu, te da će hrvatske vlasti naći načina da bude pušten na slobodu.

Štrbac navodi da, ako presuda jednog dana postane pravosnažna, postoje vanredni pravni lijekovi kao što su uslovni otpusti i pomilovanja koja daje predsjednik države, što bi moglo biti iskorišteno u slučaju Merčepa.

“I ukoliko mu bude određen pritvor, Merčep neće tamo ostati dugo. Naći će oni načina da bude pušten na slobodu. Ako se postupak nastavi, razvodniće se i na kraju će završiti nekom presudom po kojoj više neće biti ni potrebno da izdržava kaznu”, kaže Štrbac.

 

 

 

 

Share0  0  0  0

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.