D.I.C. Veritas

Hina, 05.01.2018, Istraga protiv šestorice zapovjednika Srpske vojske Krajine radi raketiranja Siska

ZAGREB - Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv šestorice zapovjednika Srpske vojne Krajine radi raketiranja šireg područja Siska 1993. i 1995. godine, a u kojima je poginulo osam civila i razrušeno više civilnih objekata.

Prvoosumnjičeni je general Milan Čeleketić kojem se u odsutnosti sudi i za raketiranje Zagreba 1995. godine.

Uz Čeleketića pod istragom su i ratni zapovjednik petrinjskog garnizona Slobodan Tarbuk (već osuđen za zločine nad hrvatskim civilima na petrinjskom području), Ilija Isak, Žarko Gačić, Milorad Janković i Jovan Pavlica.

Tužiteljstvo je (ne navodeći identitete) priopćilo kako je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pokrenulo istragu protiv šestorice srpskih državljana starosti od 69 do 72 godine.

Tužiteljstvo tvrdi, navodi Hina, kako su 10. rujna 1993. Isak kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine i zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade Pavlica na privremeno okupiranom području Petrinje zapovjedili podređenima da nasumice ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 milimetara na šire područje grada Siska.

Izdali su zapovijed tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine iako su, prema sumnjama tužiteljstva, bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima.

Vojnici su ispunili zapovijed, nakon čega je došlo do oštećenja više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva, navodi tužiteljstvo.

U drugom slučaju, u kojem je došlo i do stradanja civila, tužiteljstvo tereti tadašnjeg zapovjednika Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine Čeleketića, Gačića i Tarbuka kao zapovjednike 39. banijskog Korpusa u različitim razdobljima, Jankovića kao zapovjednika 31. petrinjske brigade te zapovjednika Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade Pavlicu da su u svibnju i kolovozu 1995. na okupiranom području Petrinje zapovjedili vojnicima da ispale više desetaka projektila iz haubica i rakete ‘košava’ na šire područje grada Siska.

I u tom su slučaju, navodi se, zapovjednici bili svjesni goleme opasnosti za civile i civilne objekte. Topnička i raketna paljba uzrokovala je pogibiju osam i ranavanje deset civila.


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.