D.I.C. Veritas

Hina, 17.02.2023, Potvrđena optužnica dvojici za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima kod Banje Luke

SUD BOSNE i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv dvojice bivših vodećih ljudi logora nedaleko od Banje Luke i 13 pripadnika Vojske Republike Srpske zbog ratnih zločina počinjenih nad zarobljenim Hrvatima i Bošnjacima, uključujući i teška premlaćivanja koja su rezultirala smrću žrtava.

Kako je priopćio Sud BiH, optužnica tužiteljstva protiv nekadašnjeg zapovjednika Vojno-istražnog zatvora Banje Luke Rajka Drljače i njegovog zamjenika Bućana Milića te stražara u tom logoru odnosi se na ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Između ostalog, navodi da su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Tukli su zarobljenike, seksualno ih zlostavljali, držali u neljudskim uvjetima…

To je podrazumijevalo nezakonita zatočenja, premlaćivanja, držanje u neljudskim uvjetima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela, koja su počinjena nad više desetaka žrtava, civila i ratnih zarobljenika hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Među žrtvama je bilo žena i starijih osoba, a premlaćivanja su rezultirala smrtnim posljedicama, navodi se u priopćenju.

Logor na planini Manjači, nedaleko od Banje Luke, navodio se u haškim presudama nekadašnjim vodećim srpskim vojnim i civilnim dužnosnicima Radoslavu Brđaninu, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji su osuđeni na kazne zatvora između 22 i 44 godine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.