D.I.C. Veritas

Hina, 22.04.2018, Srpski patrijarh Irinej u Mlaki

Srpski patrijarh Irinej u Mlaki

Patrijarh srpski Irinej posvetio je u nedjelju obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka, u općini Jasenovac, povodom obilježavanja Dana proboja jasenovačkih logoraša, 22. travnja.

Prije toga, patrijarh Irinej služio je liturgiju, a molitvenom sjećanju na obilježavanje 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko ČubrilovićMilenko Ristić izaslanik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu Mira Nikolić te saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Čubrilović je u izjavi novinarima, prije početka liturgije, podsjetio da je na tom mjestu tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za žene i mjesto “na kojem su djeca odvajana od majki da se nikada više ne vide”.

Naveo je i da je kroz to mjesto prošlo tisuće žena i djece, a današnje sjećanje je opomena da se takvo zlo više nikada, nikome i nigdje ne ponovi.

“To što se događalo u to vrijeme ne može se zaboraviti. Obilježavanja ove vrste samo idu smjeru poruke mira i želje da više nemamo takvih scena u civiliziranom svijetu”, rekao je.

Zamoljen da komentira to što srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, zbog svoje ranije izjave nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, Čubrilović je rekao da više nitko nigdje ne odgovara zbog verbalnog delikta.

Smatra kako bi bilo bolje da se drugačije gledamo, “kao susjedi i komšije”, i da šaljemo jedni drugima drugačije poruke.

“Ne vodi ničemu ni gruba riječ, a pogotovu gruba poruka. Nadam se da takvih scena ni takvih poruka više neće biti na ovom prostoru”, istaknuo je.

Na velike žrtve žena i djece na tom prostoru podsjetio je i Ristić rekavši kako to ne mogu zaboraviti jer se radi o velikom stradanju srpskog naroda i svih drugih. Ristić nije želio komentirati odluku hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova da Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku zbog svojih tvrdnji da o njegovom dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri”. Ministarstvo je notu u kojoj osuđuje tu Vulinovu izjavu uputilo srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu.

“Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku”, stoji u priopćenju MVEP-a.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.