D.I.C. Veritas

DIC Veritas, 16.06.2016., Hronika prognanih Krajišnika III Save Štrbca stiže na police biblioteka u Srbiji

Rezultati Konkursa Ministarstva kulture za otkup knjiga 2016. godine

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije otkupilo je knjigu Save Štrbca Hronika prognanih Krajišnika III – Zapisi iz izgnaničkog doma od jula 2010. do jula 2915. godine, u izdanju Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“, za potrebe biblioteka na teritoriji Republike Srbije.

Ministarstvo kulture i informisanja RS raspisalo je Konkurs za otkup publikacija za biblioteke 2016, 26. februara ove godine, uz obavezu dostavljanja konkursne dokumentacije do 28. marta. Otkup odabranih naslova publikacija odnosio se na one objavljene u 2015. godini na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji, u štampanoj i/ili elektronskoj formi. Publikacije su namenjene mreži javnih biblioteka na teritoriji Republike Srbije. Pravo učešća na Konkursu imala su pravna i fizička lica sa sedištem na teritoriji Republike Srbije koja se bave izdavačkom delatnošću.

Otkup 2016. u brojkama
– 223 izdavača se prijavilo na Konkurs Ministarstva kulture.
– 3.181 naslova su izdavači ponudili na Konkursu.
– 1.982 naslova iz produkcije 179 izdavača je Komisija odabrala za otkup.

Izvor: alo.rs

Prema Pravilniku o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, odluku o izboru naslova i količini publikacija koje će biti otkupljene za javne biblioteke donela je stručna Komisija koju obrazuje Ministarstvo. U postupku je učestvovala i Narodna biblioteka Srbije, kao i nacionalni saveti manjina u pitanjima od njihovog interesa.

Hroniku prognanih Krajišnika Savo Štrbac objavljuje svake pete godine, od 2005. godine, pomno beležeći krajiški letopis od Ognjene Marije do Ognjene Marije u rasponu od straha i želje do varljive nade, od onog ovde do ovog tamo, sve više ovoga ovde.

Ukoliko ste pratili prethodne Štrbčeve Hronike, pogledajte šta o Hronici prognanih Krajišnika III (Zapisi iz izgnaničkog doma od jula 2010. do jula 2915. godine), kažu urednik i recenent i pročitajte izabrani odlomak Zločin u Dvoru.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.