D.I.C. Veritas

HRT, 04.04.2012., Zahtjev Srbiji da Marić služi kaznu u Hrvatskoj

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uputio je zahtjev Srbiji da se na odsluženje kazne u Hrvatsku prebaci hrvatski branitelj Veljko Marić. Njemu je nedavno sud u Beogradu potvrdio 12-godišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1991.

Formalna molba za premještajem Veljka Marića u Hrvatsku poslana je Srbiji u skladu s Konvencijom Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983., a na temelju prethodnog pisanog zahtjeva Marićeve supruge Marijane Lončarević Marić koju je ministar pravosuđa tim povodom danas i primio u Zagrebu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Od Srbije je zatražena sva relevantna dokumentacija na temelju koje će nadležni županijski sud provesti postupak preuzimanja izvršavanja kaznene presude, navodi se u priopćenju.

Preuzimanje izvršavanja strane kaznene presude provodi domaći sud tzv. postupkom egzekvature, na način da vlastitom presudom osuđeniku izrekne kaznu prema kaznenom zakonodavstvu RH. Pritom domaći sud ne može razmatrati je li strani sud osuđujućom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje. Nakon što ova presuda domaćeg suda postane pravomoćna, osuđenik može biti premješten u Republiku Hrvatsku i nastaviti izdržavati zatvorsku kaznu uz prethodnu suglasnost strane države. U konkretnom slučaju tu suglasnost daje ministrica pravde Republike Srbije, navodi Ministarstvo pravosuđa.

Marić je 23. rujna prošle godine nepravomoćno, a 21. ožujka ove godine pravomoćno osuđen u Beogradu na 12 godina zatvora zbog toga što je u akciji čišćenja sela Rastovca 31. listopada 1991. s više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane. Sud je zaključio da je Marić time počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Marić je u pritvoru u Beogradu od uhićenja u travnju 2010. na srbijansko-bugarskoj granici.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.