D.I.C. Veritas

HRT, 20.12.2013., 73 eurozastupnika protiv referenduma o ćirilici

 

Skupina zastupnika u Europskome parlamentu uputila je Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma kojim će se, smatraju, kršiti prava nacionalnih manjina. Otvoreno pismo poslala je i ELEN, nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika.

Većina potpisnika otvorenog pisma članovi su socijaldemokratske grupacije (51), a potpisalo se i petero članova liberalne grupacije ALDA, osmero iz grupacije lijevih (europska ujedinjena ljevica i nordijska zelena ljevica, GUE/NGL), četvero iz stranaka grupacije Greens/EFA (europska zelena stranka i europski slobodni savez), jedan zastupnik zelenih te četvero članova konzervativne Europske pučke stranke.

Skupina okupljena oko Stožera za obranu Vukovara prikupila je više od 600 tisuća potpisa za organiziranje tzv. referenduma o ćirilici prema kojem bi nacionalne manjine pravo na upotrebu svojeg jezika dobile tek kad u nekoj sredini čine polovinu stanovništva. Prema sadašnjem hrvatskim propisima za to je potrebno 33 posto, navode u pismu europski parlamentarci.

Društva se cijeni po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je dosad bila dobar primjer zemlje koja štiti manjine. Dijelom je zbog toga i postala 28 članica EU-a, stoji u pismu. Namjeru inicijatora referenduma da manjine imaju pravo na svoj jezik i pismo samo u gradovima i oćinama gdje čine većinu potpisnici pisma nazivaju apsurdnom i opasnom za Hrvatsku i EU.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.