D.I.C. Veritas

HRT, 23.04.2012, Novo suđenje Mikeliću 24. svibnja

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru tzv. SAO Krajine Borislavu Mikeliću za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području, zbog čega je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, počet će 24. svibnja, odlučio je danas na pripremnom ročištu sudac zagrebačkoga Županijskog suda Željko Horvatović.

Glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je Hini da će na ponovljenom suđenju biti ispitano 10 svjedoka, šest na prijedlog Državnog odvjetništva i tri na prijedlog obrane. Osim za 24. svibnja, kada počinje suđenje, rasprave su sazvane i za 25. i 31. svibnja.

Mikelić, koji danas kao 73-godišnji umirovljenik živi u Beogradu, nije se pojavio na ročištu i ponovno će mu se najvjerojatnije suditi u odsutnosti, no ovoga puta uz odabranog branitelja i prema standardima koji su daleko od onih s početka 90-ih, kada se ljude osuđivalo bez dokaza, rekao je Mikelićev branitelj Silvije Degen, koji je zatražio obnovu postupka.

Mikelića je sisački Županijski sud 1993. osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora zajedno s još osmoricom optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti, a za Miklelićem je bila raspisana tjeralica.

Sisački Županijski sud nedavno je udovoljio zahtjevu njegova odvjetnika Degena za obnovu postupka, nakon čega je slučaj prebačen na zagrebački Županijski sud, jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.

Mikelića se prema optužnici tereti da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti te četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini.

Degen, pak, tvrdi kako će svjedoci potvrditi da Mikelić nije sudjelovao u tim akcijama, odnosno da je u inkriminiranom razdoblju bio u bolnici, za što, kaže, ima i liječničku dokumentaciju.

Optužbe protiv Mikelića odvjetnik smatra nebuloznima, a obranu koju je imao 1993. sramotnom jer se njegov tadašnji branitelj po službenoj dužnosti nije žalio na presudu uz obrazloženje kako dokazi upućuju na to da je Mikelić kriv. Degen napominje da su svi optuženici iz tog slučaja, osim Mikelića, poslije amnestirani.

Prije srpske pobune u Hrvatskoj, Mikelić je bio direktor petrinjskoga Gavrilovića, a u travnju 1994. postao je premijer samoproglašene SAO Krajine te je, iako pravomoćno osuđen, od 1994. sudjelovao u pregovorima pobunjenih Srba s hrvatskim dužnosnicima, među ostalim i u Zagrebu.

Nakon sloma SAO Krajine pobjegao je u Beograd, gdje je bio na čelu Odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj. Nakon toga je, zajedno s Draganom Čičićem iz Petrinje, financijerom Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković, osnovao mesnu industriju Galames, a tada se spominjalo i da je odnio neke originalne recepte Gavrilovića. Bio je i potpredsjednik beogradskoga nogometnog kluba Partizan.

Bivši čelnik samoproglašene SAO Krajine 2003. godine uhićen je zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Degen tvrdi da je Mikelić oslobođen tih sumnji.

U pritvoru je 2003. proveo tri mjeseca, a srbijansko ministarstvo pravosuđa tada ga je odbilo izručiti Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog sisačke presude.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.