D.I.C. Veritas

HRT, 26.02.2017., Oslobođeni optuženi za zločin u Gruborima

Bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko Frano Drlje i Božo Krajina oslobođeni su na suđenju za zločin u Gruborima 1995. Tako je presudio sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić. Sudsko vijeće zaključilo je da nema dovoljno dokaza za zločine koji im se stavljaju na teret.

U ponovljenom postupku dokazana je samo činjenica da je izvršen ratni zločin, ali nije utvrđeno da su optuženici izvršili djela za koja ih se tereti. U završetku presude Turudić je naglasio da taj ratni zločin, koji je nepobitno počinjen,  do danas nije adekvatno procesuiran.

Obranama optuženika i završnim govorima njihovih odvjetnika jučer im je završeno ponovljeno suđenje.  Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je jučer, među ostalim, kazao da ga zločin opisan u optužnici zgrožava kao časnika, vjernika i čovjeka.

Na kraju prvog suđenja u lipnju 2014. Drljo i Krajina nepravomoćno su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, no Vrhovni je sud potkraj 2015. prihvatio žalbu tužiteljstva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem. Drlju je tužiteljstvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila, kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost.

Na ponovljenom, kao i na prvom suđenju, ispitan je niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovjednika cijele specijalne policije Mladena Markača. On je kazao da ga za Grubore nitko nije pitao sve do 2001. iako je pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih zapovjednika.

Rekonstrukcija zločina u Gruborima

Svjedoci su govorili i o mogućim manipulacijama s izvješćima, pa je tako bivši zapovjednik jedinice Josip Čelić u oba postupka kazao da je prvo izvješće pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici skupina na terenu, drugo prema Sačićevu diktatu, a treće nakon povratka u bazu u Lučkom.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pokraj Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u siječnju je obustavilo istragu u tom slučaju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.