D.I.C. Veritas

Indeks.hr, 21.02.2014., VRHOVNI SUD vratio je na snagu optužnicu protiv vojnih policajaca iz Kulina

VRHOVNI SUD vratio je na snagu optužnicu protiv vojnih policajaca iz Kulina koje terete za ratni zločin u šibenskom zatvoru iz 1993. godine. Splitski Županijski sud prije dvije godine prihvatio je prigovor obrane te obustavio postupak protiv upravitelja zatvora Damira Boršića i čuvara Miroslava Periša. Vijeće je smatralo da nema dovoljno dokaza za nastavak postupka.

Državno odvjetništvo se žalilo zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se rješenje Županijskog suda ukine, a postupak nastavi, što je u konačnici i napravljeno.

Oštećena svjedočila video linkom s drugog kontinenta o zločinu iz 1993. godine

Boršića terete da je držao u zatvoru četvero civila te da je znao da ih čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju. Nije ništa poduzeo da to spriječi, a uz to je i sam sudjelovao u premlaćivanjima. Zatočenici su bili svakodnevno fizički i psihički zlostavljani, dok je jedna zarobljena čobanica silovana više puta te prisiljavanja na spolni odnos s jednim od zatočenika.

U sklopu istrage pribavljeno je i njezino svjedočenje putem video linka s drugog kontinenta. I zbog toga je odluka Županijskog suda o obustavi postupka bila je prvorazredno iznenađenje. Ovaj predmet je inače vezan na još jednu optužnicu za ratni zločin u Kulinama. Uz Boršića u tom su slučaju optuženi Tvrtko Pašalić, Željko Maglov i Milorad Pajić.

Sa suđenjem se čekalo dok Vrhovni sud ne odluči o žalbi Državnog odvjetništva u slučaju protiv Boršića i Periša.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.