D.I.C. Veritas

Index, 14.09.2017, Za topnički napad na Šibenik optuženi admiral Rajčević i kapetan Borojević

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za topnički napad na Šibenik u rujnu 1991. godine.

Optuženi su kapetan bojnog broda Čedomir Borojević koji je zapovijedao patrolnim čamcem te admiral Slobodan Rajčević koji je Borojeviću bio nadređeni zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona, u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora JNA.

Protivno odredbama Ženevske konvencije

U optužnici se navodi da je Rajčević protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata naredio Borojeviću da izvrši napad na Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima s ciljem zastrašivanja i uništenja imovine te zauzimanja grada.

S čamca su otvorili topničku vatru iz oružja kalibra 20 i 40 milimetara. Uslijed paljbe došlo je do ugrožavanja života građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata te objekata sa statusom spomenika kulture.

Rajčević tvrdi da su spašavali živu glavu

Borojević je uhićen na graničnom prijelazu u ožujku ove godine. Predloženo je da mu se produlji pritvor. Sudu je predloženo i da se Rajčeviću sudi u odsutnosti.

Rajčević se nedavno za srpske medije prisjetio zbivanja u Šibeniku te ratne 1991. godine. Tvrdi da su zapravo spašavali živu glavu bijegom iz okruženja u Šibeniku. S patrolnim čamcem probijali su blokadu, a kada su nakon sukoba s hrvatskim snagama stigli na Vis, na čamcu su pobrojali više od 50 rupa od projektila kalibra između 12,7 i 40 milimetara.

Rajčević je u doba sukoba u Šibeniku bio kapetan fregate. U nastavku karijere dogurao je do trećeg čovjeka vojske Jugoslavije. Umirovljen je u 53. godini, a nedavno i deložiran iz stana.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.