D.I.C. Veritas

Index, 29.09.2018, Crkva dala prostor za predstavljanje knjige o ustaškom koljaču Maksu Luburiću

“POZIVAMO vas na predstavljanje knjige o životu i djelu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, navodi se u pozivu objavljenom na ekstremističkim i filoustaškim portalima za promociju knjige autora Vlade Vladića. Knjiga nosi naslov “Sluga Domovine” i podnaslov “Život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina”, a njen nakladnik je stanoviti Mirko Bilić-Erić.

Već je po samom naslovu u kojemu se zločinca i koljača Luburića predstavlja kao “slugu domovine” jasno da to nije kritičan historiografski rad, nego hagiografija jednog od najgorih ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata.

Autor knjige je bivši predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove i suradnik Glasa Koncila

No, još veći je problem što je Katolička crkva u Hrvata dala prostore za predstavljanje ove očito filoustaške knjige.

Prema oglasu koji je objavljen na desničarskim portalima “Sluga Domovine” će u Karlovcu 10. listopada biti predstavljen poslije mise, u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. U Splitu će Vladićeva knjige biti pak promovirana u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Predstavljanje knjige i u Splitu 22. listopada će također biti održano nakon svete mise.

Autor knjige Vladić inače je poznat po tome što je predavao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, te kao urednik knjiga u edicijama Glasa Koncila. Uz Vladića je kao govornik na promocijama najavljen i urednik knjige John-Ivan Prcela, kojega se opisuje kao “dinamičnog 96-godišnjaka” i “hrvatskog javnog radnika i pisca vjersko-domovinskih brojnih djela”. Prcela je trebao govoriti i o svojem druženju sa zločincem Luburićem.

Luburić je osnivač Jasenovca

Vjekoslav Maks Luburić je pak poznat kao osnivačkog logora smrti Jasenovca, u kojemu je i sam sudjelovao u ubijanju logoraša na najbrutalnije moguće načine, poput razbijanja glave maljem. Luburić i njegovi zločini opjevani su i u ustaškoj pjesmi “Jasenovac i Gradiška Stara” u kojima se slavi “kuća Maksovih mesara”, odnosno ustaško ubijanje Srba.

Na kraju Drugog svjetskog rata je pobjegao u inozemstvo, te se skrasio u Španjolskoj pod zaštitom klerofašističkog diktatora Francisca Franca, ali je ipak ubijen u atentatu od strane jugoslavenske tajne službe 1969.

Demanti monsignora Antuna Sente

Nakon što su mediji objavili vijest o predstavljanju knjige o Luburiću u crkvenim prostorima u Karlovcu, pozivajući se na oglas koji su predstavljači plasirali u desničarske medije, došao je i jedan demanti.

“Gospodin Ivan Prcela ponudio je da u Nacionalnom svetištu progovori i predstavi svoje knjige u kojima istražuje život svetog Josipa. Činilo mi se sasvim logično da se knjige o svetom Josipu predstavljaju u svetištu svetog Josipa. Tako smo dogovorili da će predstavljanje biti 10. listopada ove godine nakon svete mise u Velikoj dvorani. U našim prepiskama putem maila ni jednom nije bilo govora o nekoj drugoj knjizi, već samo o životu svetog Josipa. Saznavši iz medija da se u istom terminu želi predstavljati knjiga o Maksu Luburiću otkazao sam svaku daljnju suradnju s gospodinom Ivanom Prcelom. O gospodinu Prceli znam da je u visokim devedesetim godinama te mi je u više navrata slao tekstove o svetom Josipu. Žao mi je što je do toga došlo”, navodi se u priopćenju koje potpisuje monsignor Antun Sente kao predstavnik Nacionalnog svetišta Svetog Josipa.

To zapravo znači da je Prcela lagao Senti oko toga koju knjigu planira predstavljati.

Iz splitskog samostana nikakav demanti još nije poslan medijima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.