D.I.C. Veritas

Index.hr, 05.08.2016., Nema napretka u slučaju likvidacije u Siveriću: Zločin u Oluji i dalje u fazi izvida

CIJELA je godina prošla, a u istrazi likvidacije ratnih zarobljenika, oca i sina Milana i Branislava Jovića u Siveriću kod Drniša, nema pomaka. Ubijeni su 5. kolovoza 1995. godine nakon zarobljavanja, a o slučaju se doznalo prije 15-ak godina nakon što je svjedok događaja dao iskaz šibenskom tužitelju Željku Žganjeru. Svjedok, pripadnik HV-a, naveo je kako su se u blizini zatekli načelnik SZUP-a Smiljan Reljić te njegov vozač Davor Blažević, danas zamjenik ministra unutarnjih poslova, dakle, policije koja bi trebala pokupiti dokaznu građu za šibenske tužitelje.

Iskaz svjedok nije nikada potpisao u strahu za obitelj, a Žganjer nikada nije pokrenuo istragu. Reljić je tvrdio da sa tim događajem nema ništa, podnio je par sudskih tužbi protiv medija koji su se usudili o tome pisati, a bio je i dosta neugodan prema Vuku Đuričiću, danas glasnogovorniku USKOK-a, koji ga je nazvao kao novinar Slobodne Dalmacije kako bi čuo od njega što ima za reći o likvidaciji Jovića. Svjedoka koji je dao iskaz u vojarni su posjetili agenti SZUP-a.

Nakon 21 godine nema osumnjičenih

Pitali smo i Blaževića da nam prenese svoja saznanja, odgovorio je da se kao zamjenik ministra nema namjeru miješati u slučajeve koji su u tijeku. Uputio nas je na Državno odvjetništvo u Šibeniku, no tamo ponovno zid šutnje. Godinu dana nema nikakve promjene, u suradnji sa policijom rade se izvidi, a oni su tajna. Tajno je i zbog čega slučaj star 21 godinu nije do dana današnjeg rasvijetljen, a počinitelji privedeni pravdi.

Srbijanski mediji također su zabilježili kako je nedavno podnijeta prva sudska tužba jednog člana obitelji protiv države zbog likvidacije Jovića, i to na 295 tisuća kuna. Sedam članova obitelji namjerava tužiti državu na više od 2 milijuna kuna odštete jer je ubojstva počinio pripadnik HV-a tijekom operacije Oluja. Obitelj pokojnih ponudila je državi mirno rješenje spora, no odbijeni su u svom traženju.

Visoke pozicije

Prema iskazu svjedoka, Reljić je na upit što sa zarobljenicima, rekao: “Vodi, makni to…” Odveo ih je vojnik sa crvenom kapom. “Diži se stoko, mater vam jebem”, poveo je Joviće i također zarobljenog Mihajla Andrića u dvorište jedne kuće. Čula se rafalna paljba, a onda je netko rekao: “Pička mu materina, zašto ste ih ubili? Je li to trebalo?” Srbijanski mediji špekuliraju da zbog visokih pozicija Reljića i Blaževića nema spremnosti da se slučaj riješi.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.