D.I.C. Veritas

Index.hr, 15.05.2012., TRAŽIO I DOBIO FER SUĐENJE: BAJIĆU 4,5 GODINE ZA RATNI ZLOČIN U LORI

MILJENKO BAJIĆ, bivši vojni policajac, osuđen je na četiri i pol godine zatvora u ponovljenom suđenju za ratni zločin nad civilima u Lori. Bajić je već bio pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, no kako su ga koncem 2010. godine uhvatili nakon četiri godine bijega, dobio je pravo na novo suđenje.

Tko je poslao civile u Lore?

Na novom suđenju ništa se posebno novo nije ustanovilo, tek je vijeće pod predsjedanjem suca Vlade Živaljića zaključilo da je nešto manja sankcija sasvim u skladu s kontekstom onoga što je Bajić napravio. Proglašen je krivim za smrt dvojice pritvorenika Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji se, kao ni ostali zarobljeni civili srpske nacionalnosti, u lipnju 1992. godine nisu ni smjeli naći u Lori, već u civilnom zatvoru na Bilicama. Nažalost, do dana današnjeg nije se otkrilo zbog čega su civili dovedeni u Loru, niti je zbog toga itko odgovarao. Zanimljivo je možda što je istragu nad tim civilima kao zamjenik vojnog tužitelja u Splitu vodio Mladen Bajić. Ne samo to. Mladen Bajić je bio i na očevidu u Lori kada je otkriveno da je Bulović ubijen u ćeliji, a Knežević ranjen prilikom pokušaja bijega.

Skrivao se zbog fer i poštenog suđenja

Miljenko Bajić umnogome je pomogao da se novo suđenje brzo završi. Suglasio se sa čitanjem iskaza svjedoka, on i branitelji nisu htjeli praviti predstavu od ponovljenog suđenja. Sud je cijenio korektno držanje okrivljenog kao i njegovo iskreno žaljenje zbog smrti dvojice pritvorenika. Bajić je, inače, ostao pri tome da nije kriv za njihovu smrt. Otkrio je kako se skrivao jer je želio da dobije pravo na fer i pošteno suđenje, bez atmosfere linča.

Tko je stavio Duića na čelo Lore?

Tijekom suđenja, Bajić se zapitao kome je palo na pamet da na čelo vojno-istražnog centra postavi Tomu Duića, koji je došao iz Vukovara pun ratnih trauma. Duić je omogućio situaciju totalnog bezvlađa, u Loru su navraćali i oni koji tamo nisu imali nikakvog posla.

Duić, pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, i dalje je u bijegu, kao i čuvar Emilijo Bungur, osuđen u odsutnosti na šest godina zatvora. Sudit će im i u slučaju Lora 2, i to za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Ostali izvidi u vezi sa stradalima u Lori i dalje su u tijeku. Broj žrtava nikada nije službeno ustanovljen, no pretpostavlja se da se radi o nekoliko desetaka ubijenih koji su prošli kroz Loru.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.