D.I.C. Veritas

Index.hr, 21.03.2016., Nema napretka u slučaju starom 20 godina: Likvidacija ratnih zarobljenika u Oluji i dalje ufazi izvida

DVA DANA trebalo je Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku da nam odgovore ima li napretka u slučaju likvidacije ratnih zarobljenika, oca i sina Milana i Branislava Jovića, u Siveriću kod Drniša. Ubijeni su 5. kolovoza 1995. godine hicima iz vatrenog oružja nedugo nakon zarobljavanja, a po nepotpisanom iskazu svjedoka na mjestu događaja zatekli su se i tadašnji načelnik SZUP-a Smiljan Reljić i novi zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Odgovor državnog odvjetništva Foto: Index.hr, screenshot

Odgovor državnog odvjetništva Foto: Index.hr, screenshot

Odgovor Državnog odvjetništva sastoji se od samo jedne rečenice.

“U svezi vašeg novinarskog upita, obavještavamo vas da su u navedenom predmetu izvidi još uvijek u tijeku.”

Drugi čovjek MUP-a ne želi se miješati u postupke u tijeku

Na Državno odvjetništvo u Šibeniku uputio nas je sam Blažević, odnosno, MUP jer smo i njih pitali da nam se pojasne okolnosti i zbog čega toliko dugo traje istraga događaja starog više od 20 godina. Blaževića smo pitali hoće li na sadašnjoj poziciji potaknuti tijela progona da se ozbiljnije angažiraju te hoće li i on osobno, kao svjedok događaja, doprinijeti rješenju slučaja koji se našao i u optužnici protiv generala Gotovine pred haškim sudom.

Odgovoreno nam je da se zamjenik nema namjeru miješati u postupke koji su u tijeku te da se obratimo Državnom odvjetništvu kao nadležnom za procesuiranje kaznenih djela.

Državno odvjetništvo traži neposrednog počinitelja i odgovorne po zapovjednoj odgovornosti

Šibenski tužitelji nešto su više bili spremni otkriti u kolovozu prošle godine kada smo ih pitali o slučaju likvidacije Jovića. Naveli su kako provode izvide radi otkrivanja neposrednog počinitelja kaznenog djela, ali i odgovornih po principu zapovjedne odgovornosti.

Svjedok, koji je zbog straha za obitelj odbio staviti potpis na svoj iskaz koji je 2001. godine dao tužitelju Željku Žganjeru, naveo je kako su Jovići likvidirani nakon što je Reljić mahnuo rukom i kazao: ”Vodi, makni to.” Odveo ih je vojnik sa crvenom kapom uz riječi: ”Diži se stoko, mater vam jebem.” Sam čin likvidacije svjedok nije vidio, ali je čuo rafalnu paljbu. Svjedoka su tri godine poslije događaja u kninskoj vojarni posjetili pripadnici SZUP-a. Raspitivali su se poznaje li osobu koja je ubila zarobljenike.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.