D.I.C. Veritas

Index.hr, 24.07.2021, Tesla, Srbine, hrvatski ponosu

U VELJAČI 1992. godine netko je u Gospiću minirao spomenik Nikoli Tesli. Počinitelj je ostao nepoznat jer je Hrvatska odlučila da je svejedno tko je počinitelj. Da nije bio taj nepoznat netko, bio bi netko drugi.

30 godina kasnije Tesla će predstavljati Hrvatsku na eurokovanici. Činjenica da se Hrvati danas ponose Srbinom čini nas većim ljudima nego što smo nekad bili i to je najljepša vijest o Hrvatskoj u dugo vremena.

Naravno da je potpuno svejedno je li Tesla Srbin, Hrvat ili Amerikanac. Ali je, eto, Srbin s područja današnje Hrvatske (kao što je ban Jelačić Hrvat s područja današnje Srbije) koji je odabrao Ameriku. To je naprosto činjenica, zanimale vas nacionalnosti ili ne.

Srbi i Hrvati nikad neće moći pobjeći od isprepletenih života i povijesti. Dok ne možemo mijenjati što je bilo, sami biramo kako ćemo se ispreplesti u budućnosti. Bilo bi sjajno da se u budućnosti što više ispreplićemo ljudima i događajima na koje smo i jedni i drugi ponosni, umjesto ljudima i događajima kojih bismo se trebali sramiti.

Onima koji bez mržnje i sukoba gube smisao i razlog svog postojanja, hrvatski ponos na Srbina će smetati. Pa će s ultrasrpske strane reći da Hrvatska na to nema pravo ili s ultrahrvatske da “imamo svojih” koje trebamo staviti na kovanice umjesto Srbina.

Ali imamo na to pravo. I stavljamo svoje, jer Tesla jest naš. Srbija ima puno pravo svoj aerodrom nazvati po Tesli. Hrvatska ima puno pravo Teslu staviti na svoj euro. Amerikanci imaju puno pravo najvećeg svjetskog proizvođača automobila nazvati po Tesli. Ako žele, neka ga stave i Slovenci i Poljaci i Kenijci i Mongoli, kao što murali Dražena Petrovića krase košarkaška igrališta na Kreti iako tamo nikad nije igrao. Vaše su zastave gdje god vam se netko raduje – stih je koji je rekao i živio veliki kantautor kojim se također zajednički ponosimo.

Samo jako male ljude definira samo nacionalnost koju im je priroda slučajnim odabirom odredila. Tesla nije bio mali čovjek, a ni Hrvatska nije onako mala kao što je bila 1992. kad mu je srušila spomenik.

Tesla na hrvatskom euru na ponos je svim dobrim Srbima i svim dobrim Hrvatima. Ostali imaju Norce i Mladiće na muralima samo za sebe, njih im nitko neće otimati ni prisvajati.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.