D.I.C. Veritas

Index.hr, 26.03.2012., Istina o masakru u Varivodama nije slučajno skrivena: Starce nekon Oluje pobili ročni vojnici

SLUČAJ Varivode ponovno se ovih dana našao na tapetu. Ne čudi, jer spada u osam slučajeva ratnih zločina koje je Mladen Bajić označio prioritetnima. Uz Varivode, koje s masakrom u Gošićima, predstavljaju zaseban slučaj sa 16 likvidiranih starijih civila srpske nacionalnosti, prioriteti su i Sisak, slučaj Atlantis s Merčepom, Glinsko Novo Selo, Borovo Selo, Ćelije te pad Vukovara.

Slučajevi su dobili status nacionalnog prioriteta ne samo zbog težine počinjenih zločina, već i zbog dokazne građe koja bi trebala osigurati skoro okončanje postupaka.

Varivode su tu svakako od posebnog značaja jer bi se temeljem dokumentacije kojom Državno odvjetništvo raspolaže već dobrih deset godina, uskoro mogla razotkriti jedna od strože čuvanih tajni Domovinskog rata.

Tehničke pojedinosti

Za brutalno ubojstvo počinjeno koncem rujna 1995. godine sudilo se šestorici pripadnika 113. šibenske brigade. Postupak je obustavljen, slučaj vraćen na početak. Sedamnaest godina nakon krvavog i bezrazložnog masakra u bukovičkim selima i dalje nema osumnjičenih, nema optuženih, a ni osuđenih! A netko je ljude pobio. Ako ovaj status nacionalnog prioriteta ne pomogne, ništa neće.

Tijekom prošle godine u Šibeniku su ispitivani bivši pripadnici brigade, a ovaj je tjedan poziv na razgovor u splitsku policiju dobio i bivši djelatnik MORH-a Ivica Bačić. Zvali su ga po nalogu Ravnateljstva policije. Bačić se odazvao i ponešto rekao o svojim saznanjima o zločinu u Varivodama. Inspektore krvnih delikata koji su s njim razgovarali zanimale su tehničke pojedinosti o kretanju postrojbi, serijskim brojevima naoružanja koje su dužili pojedini pripadnici i slično…

Nejasno je, međutim, kako te podatke nemaju u MORH-u? Gdje su ti papiri nestali, kada se informacije traže od bivšeg djelatnika, koji se, nota bene, prije pola godine našao na meti Državnog odvjetništva, i to zbog prikupljanja povjerljive građe o visokim dužnosnicima RH. Bačiću je temeljem naloga istražnog suca Slavka Lozine oduzeto računalo iz 1999. godine. Vratili su mu ga u neispravnom stanju. Ne zna se zbog čega i zašto. Kakve li su se tajne krile na hard disku kapaciteta 320 megabajta?

Fluidna sintagma koja se tiče nacionalne sigurnosti

Nije još najjasnije ni u sklopu kakvog je postupka računalo oduzeto jer ni nakon šest mjeseci izvida protiv Bačića nema državnoodvjetničke odluke. Ali zato je čovjek dobio poziv da istom tom Državnom odvjetništvu, koje šalje naloge policiji, pomogne svojim saznanjima o zločinu u Varivodama. Baš čudno.

Bačić zna ponešto i o tome da je još krajem 90-ih šibensko Državno odvjetništvo zaprimilo solidan paket dokumentacije o mnogobrojnim zločinima koji su se dogodili na području Dalmacije tijekom rata. Među inim slučajevima, našle su se tu i Varivode. Papire je zaprimio Željko Žganjer, koji je prije desetak godina o Varivodama ustvrdio kako je to fluidna sintagma koja se tiče nacionalne sigurnosti. Još dok je bio tužitelj novinarima je ponešto govorio o novim saznanjima koje imaju za masakr u Varivodama. U Državnom odvjetništvu, nažalost, nismo mogli provjeriti na što je Žganjer mislio kada je to govorio. Izvidi su u tijeku pa ne žele zasad komentirati što je tko kome dao…

Za prikupljanje dokaza optužnica u Haagu?

Ipak, početkom 2011. godine DORH je objavio priopćenje kojim se referiraju na materijale predane šibenskom tužiteljstvu. Tada se spominjala Lora i razno razne teze koje su se provlačile o zataškavanju zločina u splitskom vojno-istražnom centru, Varivode nitko nije spominjao, no kako rekosmo, i one su bile dio dokumentacije. Državno odvjetništvo drži da su materijali upitne vjerodostojnosti, a još su i naveli da su ih sastavile i predale osobe kako bi time otklonile odgovornost za moguća kaznena djela zbog kojih su zainteresirani tužitelji u Haagu. Zbog svega, Vojnoj policiji dan je nalog da se istraži odgovornost tih osoba u sastavljanju dokumentacije i izvješća.

Nema odštete za obitelji žrtava, nisu utvrđeni motivi ubojstva?!

Uz puno razumijevanje svih poteškoća s kojim se tužitelji susreću pri istragama ratnih zločina, nejasno je, dakle, ostalo, kako su Varivode sve do danas ostale otvoren slučaj. Postoje neki papiri koji su u Šibeniku skupljaju prašinu više od 10 godina, a sada se Haagom prijeti osobama koje su prikupile dokaze?! Bivši ministar policije, tada glavni i odgovorni Ivan Jarnjak, bez sustezanja obmanjuje javnost tvrdnjom da su Varivode riješene, a sud odbija odštetni zahtjev obitelji žrtava uz obrazloženje da nisu utvrđeni motivi pod kojima su njihovi najbliži pobijeni, a onda im još puknu i ovrhu na sudske troškove kako bi ostali bez ičega?!

Ako smo sve skupa dobro shvatili, država se izvlači odgovornosti time što krvavi zločin pripadnika vlastitih oružanih snaga nije procesuirala?! Glavno da smo zaključili Poglavlje 23 i utvrdili nacionalne prioritete. Očito, Europi više ništa nije sporno s našim pravosuđem pa tako ni ova eklatantna kršenja Ustava, niza domaćih i međunarodnih zakona i konvencija… Kakve li blamaže.

Nije slučajno

Čini se da sva ova shizofrenija oko slučaja Varivode nije bez razloga. Naime, po Indexu raspoloživim informacijama, sumnja u zločin mogla bi pasti na ročne vojnike šibenske brigade, što bi moglo imati vrlo ozbiljne posljedice po međunarodni ugled Republike Hrvatske, koji i ovako nije preblistav. Je li zbog toga zločin ostao nerasvijetljen tolike godine? Da ne bi netko masakr devet civila srpske nacionalnosti starih između 60 i 85 godina povezao sa službenom državnom politikom? Bio bi to onda dobar razlog da država na otkrivanju počinitelja ne napravi ništa, kao što se zapravo i dogodilo. Sve dok se istina ne utvrdi, država može i dalje prati ruke, kao da se ništa nije dogodilo.

Ubili su ih oni koji su zamislili Hrvatsku bez Srba, a ne hrvatski branitelji

Predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj okupili su se u Varivodama početkom studenog prošle godine kako bi odali počast žrtvama stradalim nakon Oluje. Bivši potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac tom je prigodom kazao kako je pogrešno govoriti da su ih ubili hrvatski branitelji. Ubili su ih oni koji su zamislili Hrvatsku bez Srba, zaključio je Uzelac.

“Žao mi je što posao nije završen i očekujem da će skoro biti završen. Ja ne znam u kojim okolnostima radi Državno odvjetništvo i policija da bih mogao komentirati njihov rad, samo mogu izraziti žaljenje što dosad to nije urađeno i nadu da će uskoro biti urađeno. Odnosi se to, dakako, na sve slučajeve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost stradalih, a pogotovo u onim predmetima u kojima je postojalo dovoljno dokaza za procesuiranje”, kazao nam je Uzelac.

Vlasti nisu kaznile krivce jer nije bilo volje

Milorad Pupovac na okupljanju u Varivodama istaknuo je kako vlasti još nisu kaznile krivce jer nije bilo volje, niti se to htjelo učiniti. Zamijetio je kako je ipak bilo volje da se spriječi povratak naroda kućama, i to ne samo paljenjem i uništavanjem, nego i administrativno. Čini se kao da je pogodio srž. Nije se htjelo. A sada, eto, znamo i zašto.

“Očekujem da će obnovljena istraga biti okončana privođenjem pravdi onih koji su odgovorni za taj težak ratni zločin, kao i onih koji su sprječavali djelovanje pravde”, komentirao je Pupovac za Index revitalizaciju slučaja Varivode. Prvo možda još i prođe, al’ ovo drugo teško. To je možda pravo pitanje. Tko je odgovoran što se istina o Varivodama ne zna ni poslije punih 17 godina?

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.