D.I.C. Veritas

Index.hr, HINA, 23.11.2019, Pivac preuzeo Kraš, javio se srpski tajkun: “To je odavno isplanirano…”

MESNA industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu, priopćila je ta tvrtka.

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP-a, odnosno od malih dioničara-Kraševih radnika, 276.441 redovnu dionicu, koje predstavljaju 18,44 posto temeljnog kapitala Kraša. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 posto dionica tvrtke.

Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca.

Dogovor o prodaji dionica Braći Pivac postignut je nakon jutrošnje skupštine Kraš ESOP-a, na kojoj su dane upute upravi kako pregovarati s potencijalnim kupcima dionica.

Oglasila se tvrtka srpskog tajkuna koja je također pokušala preuzeti Kraš

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Pivac preuzeo Kraš, oglasila se Kappa Star Limited, tvrtka srpskog tajkuna Nebojše Šaranovića koja je također pokušala doći do većinskog udjela u Krašu.

“Nas su od početka upozoravali na sinkronizirano djelovanje MI Pivac i Kraš ESOP-s, tako da ovaj razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takve špekulacije. To sinkronizirano djelovanje je i formalno potvrđeno potpisom ugovora. Kao što smo više puta rekli, mi smo spremni biti aktivan manjinski dioničar u Krašu, čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobit kompanije i radnika”, poručili su iz Kappe Star Limited.

Oglasio se i sam Šaranović.

“To je odavno isplanirano. Bili smo upozoreni da Mesna industrija Braće Pivac i Kraš ESOP sinkronizirano posluju tako da današnji razvoj događaja u potpunosti potvrđuje takva nagađanja, a sada je i službeno potvrđen potpisom ugovora”, komentar je Nebojše Šaranovića koji je prenio Telegraf.rs. Taj je srpski portal zaključio kako je “cijela borba za Kraš zapravo nacionalna borba”.

Sporazum o partnerstvu

Osim ugovora o prodaji i prijenosu dionica, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). U njemu su definirane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njezin plan daljnjih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštivanja i zaštite prava zaposlenih te zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u priopćenju.

Pod obvezama MI Braća Pivac u kupoprodajnom ugovoru navodi se poštivanje svih prava zaposlenih u Krašu i društvima unutar Kraš grupe koja proizlaze iz kolektivnih ugovora i drugih sporazuma koji reguliraju prava zaposlenika. Definirana je i obveza održavanja broja radnika Kraš grupe i kontinuiteta politike upravljanja usmjerene na razvoj Kraša te zadržavanje kvalitete i tradicije, zabrana gašenja proizvodnje kao i ograničavanje prava prodaje dionica koje drži na dan sklapanja ugovora te dionica koje stječe na temelju ugovora u razdoblju od deset godina.

„U grupi Pivac već godinama jasno i glasno ističemo da Kraš vidimo kao jednu od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj koju želimo dodatno unaprijediti, osnažiti i razviti i u koju se isplati ulagati. Drago nam je što su radnici u nama prepoznali čvrstog partnera koji za Kraš ima velike planove, od restrukturiranja, optimizacije i podizanja kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa do dodatnog povećanja konkurentnosti, efikasnosti te jačanja prepoznatljivog brenda i poduzeća na tržištu, a sve uz zadržavanje visoke razine radničkih prava i pogodnosti”, izjavio je predsjednik Uprave MI Braća Pivac Ivica Pivac.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 zaposlenika.

Uz MI Braća Pivac članice grupe su PPK karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda.

Kraš u fokusu

Na Zagrebačkoj su burzi jučer od podneva glavni dionički indeksi blago oslabili, dok je u fokusu investitora bila dionica Kraša, kojom je ostvareno već 16 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 1.050 kuna.

Dionica Kraša u fokusu je ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija Braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje ponudivši, u međuvremenu, 430 kuna za dionicu.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udjela. U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je kazao da je Kraš ESOP-u, koji ima 18,45 posto udjela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za dionicu.

R.I.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.