D.I.C. Veritas

Index.hr Sport, 27.10.2021, Boysi u Bijelom Brdu pjevali “Živjela NDH” i “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati”

DINAMO u je osmini finala hrvatskoga Kupa s 3:2 slavio kod BSK-a u Bijelom Brdu, a osim na terenu, vatreno je bilo i na tribinama.

Utakmicu je s pratilo nekoliko stotina gledatelja, a malo nakon početka susreta na tribine je ušlo stotinjak Bad Blue Boysa. Nedugo nakon što su došli, BBB-i su zapjevali: “Hrvatski mati me rodila, hrvatska zemlja othranila, Hrvat sam bio i Hrvat ću biti, živjela NDH”, a nakon toga su nekoliko puta uzviknuli “Mi, Hrvati”.

Bijelo Brdo je selo koje se nalazi 15-ak kilometara od Osijeka, a prema zadnjem popisu stanovništva od 1961 stanovnika (verovatno štamparska greška, misli se na popis stanovnika 1991. godine, kada je Srba bilo više od 80% – napomena e-Veritas) većina je srpske nacionalnosti. Nezavisna Država Hrvatska, koju su BBB-i spomenuli, bila je fašistička tvorevina koja je na prostoru Hrvatske trajala od 1941. do 1945. godine te je bila pod protektoratom nacističke Njemačke.

Početkom drugog poluvremena BBB-i su skandirali “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati”.

 

Srpski mediji o skandiranju Boysa u Bijelom Brdu: Skandal! Prijetili su klanjem Srba

Burne reakcije iz Srbije

“Skandal u Hrvatskoj: BBB došli u srpsko selo, skandirali ‘Živjela NDH’ i prijetili klanjem Srba”, navodi srpski Telegraf u naslovu svog teksta, a na sličan način vijest prenosi i Blic:

“Skandal u Hrvatskoj. Bad Blue Boysi došli u srpsko selo na utakmicu, klicali NDH i prijetili klanjem Srba”

Vijest je prenio i Mondo.rs pod naslovom “Skandal: Navijači Dinama u srpskom selu pjevali o NDH. Na gostovanju vikali ustaške parole!”, a ništa blaži nije bio ni Alo.rs:

“Ustaški pir navijača Dinama! BBB došli u srpsko selo, skandirali ‘Živjela NDH’ i prijetili klanjem Srba!”

 

 e-Veritas:

Bijelo Brdo, dominantno većinsko srpsko selo u opštini Erdut, do 1945. srez Osijek, pretrpelo je tokom Drugog svetskog rata i vladavine Nezavisne Države Hrvatske temeljno stradanje. Na samom početku rata, maja 1941. iz Dalja i Bijelog Brda nasilno su iseljene 93 starosedelačke porodice prvo u Bosnu, zatim u Srbiju, a u njihove kuće su useljeni Hrvati iz Dalmacije.

Od početka rata do septembra 1941. godine u selo su dolazili župnik Šeguna i Astaloš iz Dalja i pozivli Srbe da prime rimokatoličanstvo; bilo je i pojedinačnih ubistava i slanja u logor, a tokom leta su organizovana “zborovanja” na koja su pozivani Srbi, koja su predvodili osječki župan i župnik sa grupom nepoznatih ljudi. Posle procesija u kojima se klicalo Paveliću i NDH govore pred crkvom držali su osječki župan Kefer i župnik Ivančić: „…Sve one terete koje podneo naš poglavnik za vreme emigracije zajedno sa svojim kolegama koji su bili s njim – tko je kriv za te terete? Svemu tome je kriv srpski narod, dakle Srbin! U našoj hrvatskoj zemlji Srbi ne smeju da postoje! Tjeraj psine preko Drine, a mi imamo dobre majstore koji će to udesiti… Posle “zbora” nekoliko Srba bilo bi odvedeno i ubijeno.

Kako nije bilo rezultata, 27. septembra iz sela je bilo pohapšeno 15 srpskih porodica i oterano u logor. Župnik Šeguna je potom u propovedima pozivao Srbe da ne slede put tih porodica u logoru i da u  opštinskom uredu popune već spremne molbe za pokrštavanje, a na nedeljnim propovedima gostujući župnik iz Osijeka Ivančić je govorio da će onaj ko se pokrsti biti zaštićen i moći će ostati u selu. Oko 400 porodica podleglo je pritiscima i 26. oktobra su pokršteni, čemu je sledilo prisiljavanje na rimokatolički veronauk i učestvovanje u mesnim procesijama na kojima se uzvikivalo Paveliću i NDH, ko bi ćutao batinan je. Zaštite je bilo malo, budući da su Bjelobrđani tokom rata i ubijani i slati u logore.

Mesna Crkva Svetog Nikole (1764) je posle prekrštavanja pretvorena u rimokatoličku, sve ikone i svete sasude uništene su a ikonostas razbijen i izbačen. Dokumente i ono što je bilo vredno župnici su odneli u Osijek. Crkva je posle rata vraćena Srpskoj prvoslavnoj crkvi.* U građanskom ratu 1991-1995. Crkva Svetog Nikole je ponovo stradala.

Bijelo Brdo je na poslednjem predratnom popisu 1991. godine imalo 2.400 stanovnika, od toga Srba 1.941 (80,87%), Hrvata  217 (9,04%), dok su ostale činili Jugosloveni 97 (4,04%), Mađari 11 ( 0,45%)… **

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Bijelom Brdu živi 1.961 stanovnik***, dok rezultati popisa ne navode podatke o etničkoj strukturi stanovništva.

 

* Stranjaković, Dragoslav (1991) Najveći zločini sadašnjice: Patnje i stradanje srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941-1945. Gornji Milanovac-Priština: Dečje novine, Jedinstvo, ss. 118, 305, 370-371.

** Gelo, Jakov (1998). Narodnosni i vjerski sastav stanovništva Hrvatske, 1880-1991: po naseljima. Zagreb: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske

*** Državni zavod za statistiku: Stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima, popis 2011, općina Erdut

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.